Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

Castelladral tindrà centre d'interpretació Lunar i banc de llavors

imatge

L'antiga pallissa de Castelladral acollirà un centre d'interpretació del cicles de la Lluna i un banc de llavors, amb la voluntat de difondre la incidència que té en la vida al planeta, recuperar antigues llegendes i un banc de grana per conservar els gèrmens de plantes autòctones. El projecte porta per títol 'La Lluna en un cove', i està previst que s'inauguri aquesta primavera per convertir-se en el primer centre d'interpretació lunar del país. El projecte costarà uns 50.000 euros.
Les fases de la Lluna serveixen per mesurar el temps, les divisions en mesos i en setmanes. Segurament, per això, en moltes llengües el primer dia de la setmana es dedica a aquest astre: dilluns.
Als moviments de la Lluna se'ls atribueixen efectes relacionats amb el nombre de naixements, crims, suïcidis, el cicle menstrual o, també, amb el creixement dels cabells. En molts casos són creences populars sense cap base científica, però en canvi han condicionat la cultura i la forma de fer de la gent. De fet, a l'hort, per exemple, cada hortalissa té el seu moment segons la Lluna. Ara, tot aquest coneixement popular s'uneix en un projecte que pretén explicar com la Lluna ens afecta en el nostre dia a dia.
La Lluna també es creu que exerceix influència en el món vegetal i molts aspectes de la vida a pagès estan condicionats per la Lluna. Els boscos que es talen preferentment a l'hivern i es té en compta la fase lunar per tallar la fusta.

Aquest saber popular es concentrarà en aquest centre d'interpretació, amb l'objectiu d'explicar com ens afecten les fases de la Lluna en el nostre quefer quotidià. Per l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, aquest espai reforçarà encara més l'atractiu turístic pel nucli de Castelladral, que ja compta amb un restaurant, un alberg i una panoràmica excepcional de la Catalunya Central. En aquest centre d'interpretació s'hi ubicarà també el 'Banc de Llavors', amb l'objectiu que els pagesos de la zona apostin per plantar llavors autòctones del territori.
El projecte porta per nom 'La Lluna en un cove' que recorda una llegenda d'uns pescadors volien salvar la Lluna que veien reflectida al mar pensant que s'ofegava. Provaven d'agafar-la amb un cistell –un cove-, però van comprovar que era impossible. Ara, el títol d'aquesta llegenda, serà el nom del primer centre d'interpretació lunar del país.

Compartir:

Darrera actualització: 08/02/2017 12:02 Total visites: 3720