Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

La producció de vi a l’època medieval posa en valor les restes de premses, tines i trulls

imatge

El treball meticulós i exhaustiu realitzat per inventariar, documentar, descriure i localitzar restes arqueològiques relacionades amb les tècniques ancestrals d’elaboració del vi, pels germans Ramon i Jaume Corominas de Cercs, va ser el motiu de la presentació del llibre «Premses, tines i trulls», que finalment no va tenir ni la presència dels autors ni del llibre, exahurit i a l’espera una segona edició. L’acte va tenir lloc a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs, amb les intervencions de la historiadora Rosa Serra, la pedagoga  Maria Estruch i del vinyaire Isidre Vinyas, de Vinyes d’Empremta.
El regidor de Promoció Econòmica, Joan Fernàndez, va fer la presentació de l’acte i va excusar la no assistència dels germans Corominas, per una causa imprevista. També va dir que hi hauria una nova xerrada, en aquesta ocasió sobre el terreny amb el Ramon i el Jaume Corominas, més endavant. L’acte s’inclou en la setmana prèvia a la Fira de Tardor que posa l’accent en els productes de proximitat, ecològics i la gastronomia.
Rosa Serra va destacar el treball incansable dels germans Corominas, que han dedicat un quart de segle a investigar i documentar restes relacionades amb la producció de vi, a l’època medieval (s. X - XV). Isidre Vinyas, va defensar el seu projecte de crear un espai únic de paisatge vitivinícola als costers de Vilafresca, la reivindicació d’un patrimoni infravalorat, la recuperació de varietats autòctones i fent el vi com abans.
Maria Estruch, va explicar i mostrar en imatges extretes del llibre, com funcionaven les premses, tines i trulls excavades a les roques, ben a prop de les vinyes, i les tècniques que s’utilitzaven per aprofitar fins a l’última gota de vi.
L’acte va cloure amb un tast de vi blanc natural, macabeu cent per cent, de nom Rabassa, de Vinyes d’Empremta, i productes de proximitat com els embotits de Navàs i Casserres, formatge de la Nou, i galetes de la pastisseria Mas.

Compartir:

Darrera actualització: 12/10/2017 08:26 Total visites: 2370