Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

El municipi

Navàs o Navars és un poble situat en un extens pla, al marge dret del riu Llobregat, a l'extrem est del municipi del mateix nom i a una distància de 23 km respecte al centre de Manresa i de 25 km respecte al centre de Berga. El poble té una configuració urbana moderna i espaiosa amb una trama urbana reticular i quadriculada. Anteriorment aquest municipi s'havia anomenat Castelladral.

Topònim oficial no normatiu

Navàs és el topònim oficial, però l'Institut d'Estudis Catalans ha defensat sempre la forma Navars. Les raons per al manteniment de la forma Navàs s'han de cercar en la voluntat del mateix ajuntament de la població, que va preferir la forma gràfica pròpia d'una relativa tradició moderna, malgrat que aquesta fos la vigent durant el govern franquista.

Geografia

El municipi de Navàs és el segon més gran en extensió de la comarca del Bages. Els seus 80,6 km2 s'estenen de riu a riu per l'ample interfluvi Llobregat - Cardener, al sector nord de la comarca, en contacte amb el Berguedà. És drenat a llevant pel Llobregat, que li fa de frontera amb el municipi veí de Gaià; pel cantó de ponent el terme ultrapassa el Cardener i s'enfila per la serra de les Garrigues, on assoleix la màxima altitud: el puig de Comabella (664 metres). L'extens territori és solcat per les rieres de Valldeperes, d'Hortons, de Tordell (o de Sant Cugat), afluents de l'esquerra del Cardener, i la riera del Mujal, tributària per la dreta del Llobregat. La serra de Castelladral constitueix el sistema central del terme i també la cota més alta (711 metres). En paral·lel a la serra de Castelladral, al sector occidental del terme, hi ha la baga Negra, bosc prop del Cardener.[3]

Els nuclis que s'inclouen dins del municipi són Navàs (cap de municipi), El Mujal, Sant Cugat del Racó, Castelladral, Valldeperes, Palà de Torroella i Sant Salvador de Torroella. Fins l'any 2002, la Colònia Valls de Torroella també formava part del municipi de Navàs; actualment però és del municipi de Sant Mateu de Bages.

Compartir:

Darrera actualització: 18/02/2013 14:23 Total visites: 7499

Enllaços Externs