Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

Navàs

Panoràmica de Navàs
Panoràmica de Navàs

NAVÀS

Superfície: 80,60 km2 (6,2 % del la superficie del Bages)

Habitants: 6,144 (desembre de 2013)

Accés al nucli: Eix del Llobregat (C-16), entre Manresa i Berga.

 

Navàs és un municipi ubicat a l’extrem nord de la comarca del Bages, la porta de la comarca del Berguedà. S’estén des de la vall del riu Llobregat per l’est fins a la conca del Cardener per l’oest. Limita per l’est amb Gaià; al sud amb Balsareny, Castellnou de Bages, Súria i Sant Mateu de Bages; al nord-oest amb Cardona, Pinós i Viver i Serrateix

 

A part del propi nucli de Navàs, el municipi està distribuït en set entitats singulars de població: Castelladral (antic cap de municipi), el Mujal, Palà de Torroella (antiga colònia textil), Sant Cugat del Racó, Sant Salvador de Torroella i Valldeperes.

 

La història recent de Navàs ens explica que ha estat un municipi amb una forta tradició industrial, sobretot tèxtil. La base econòmica de Navàs continua tenint un tarannà fonamentalment industrial, amb la progressiva introducció d’activitats del sector dels serveis. La història del conjunt del municipi, abans Castelladral, ve de lluny, on l'economia i les relacions socials giraven entorn de l’agricultura, el cultiu de la vinya i l’olivera, la gestió forestal o el cultiu de cereal a mes petita escala. Aleshores era un municipi bàsicament rural, la cita més antiga coneguda de l’antic cap de municipi, Castelladral, data del 941. L’any 1925, degut a la migració poblacional amb el procés d’industrialització cap al nucli de Navàs, Castelladral hi va traslladar l’ajuntament, i no és fins al 1960 que es canvia el nom del municipi pel de Navàs.

Compartir:

Darrera actualització: 01/08/2014 11:27 Total visites: 3878