Fira de tardor

Fira de tardor

La Fira de tardor de Navàs va néixer el 1933 com una fira de comerç, que el 1982 es va reorientar cap a l’artesania, i a la qual, en els darrers anys s’hi ha sumat la promoció de productes ecològics i la mostra de la verema.

Des de l’origen, manté la seva celebració el tercer diumenge d’octubre, i actualment convida a la trobada amb el comerç local, amb l’art popular i amb el món de la vinya. Una terra i una vinya que ofereix bons vins, però que també és record d’un passat on trobem les senyes d’identitat locals.

En el nucli antic del poble, des del 2014 s’organitza la Mostra de verema i productes ecològics a la Plaça de l’Església. Al llarg de tot el dia, s’hi pot gaudir de diverses activitats, com assistir a la presentació i degustació de vins ecològics, xafada de raïms, obtenció del most i elaboració de vi bullit, participar al concurs de beure amb porró, gaudir de música en directe… Al vespre, se celebra un sopar amb productes ecològics i de proximitat, que es combina amb vins locals o de proximitat, i s’amenitza amb música en directe.

També en els últims anys, la fira ha innovat amb canvis que han tingut una molt bona acollida entre el públic, com és la organització d’una Mostra d’Economia Social i Solidària i Cooperativisme, combinat amb un maridatge de productes produïts seguint aquests criteris. Una altra novetat ha estat la participació en el Festival TEST, un festival itinerant d’arts escèniques de petit format, que potencia el talent emergent i apropa el teatre al públic general a través d’obres de curta durada. En el cas de totes dues iniciatives, s’ha apostat també per fomentar la reutilització de locals buits i en desús des de fa temps, per tal de potenciar la obertura de nous comerços locals.