Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/navas/www/wp-content/themes/navas.cat/single-noticia.php on line 22

Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

EXPOSICIÓ DE CARTELLS DE LA FIRA DE PRIMAVERA

Diumenge 1 de maig. De 9 a 19h. Passeig Ramon Vall

En motiu de la 90a edició de la Fira de Primavera, hem preparat un recull dels cartells de Fira des de l’any 1967 fins l’actualitat. No us perdeu aquest passeig per la història de Navàs!

Per a donar a conèxier la Fira als navassencs i als comarcans, potencials visitants, cada any s’ha editat un cartell per a penjar-lo als aparadors de les botigues i un programa, que anuncia els actes que es faran durant la fira. Aquest es distribueix gratuïtament a totes les cases del poble.

En els primers anys i al llarg dels anys setanta, el cartell i la portada del programa solen ser diferents. A partir de la dècada dels vuitanta, ja coincideixen, tenen el mateix motiu.

El cartell de l’any 1967 es va fer a 5 tintes a Impremta Sunyer. Sota el títol “Feria de Primavera Navàs” hi anunciava el que es podia trobar a la Fira, “Automóviles, camiones, tractores, maquinaria agrícola, electrodomésticos” i convidava a venir-hi amb la suggerent frase “A Vd. le interesa visitarla, en su más vasta y variada exposición”. Com a element decoratiu hi havia un dibuix d’un cotxe de luxe.

El de l’any següent el dissenyà Esparbé de Manresa i es va imprimir a Bausili Industrias Gráficas també de dita ciutat; s’hi pot veure una gran flor com a motiu central i és d’estil hippy, molt a la moda de llavors. L’any 1970 al cartell hi figurava un dibuix del navassenc Manuel Costa i Torrentallé. En els anys 1974 i 1977 hi ha un dibuix d’una majorette i els actes de la Fira.

Per a triat l’autor del cartell, s’han seguit dos procediments o s’ha escollit directament per la Comissió de la Fira o s’ha seleccionat per mitjà d’un concurs.

El navassenc Jaume Gubianas i Escudé és qui ha dissenyat més vegades el cartell, sovint de manera individual, o en alguna ocasió amb el seu germà Valentí.

El concurs es va celebrar deu anys (1984-93) i estava reservat a “tots els habitants del terme municipal de Navàs”, sense limitació d’edat. Els motius havien de tenir relació amb la Fira de Primavera i calia posar-hi “Navàs, Fira de Primavera” amb els dies, el mes i l’any i durant uns anys l’escut del poble. Amb totes les obres presentades se’n feia una exposició. El primer premi consistia en una placa i diners, que van de les 5.000 pesetes del primer fins les 40.000 pessetes del darrer. També es concedien accèssits en alguns anys.

Els motius decoratius dels cartells des de 1971 a 1982 són molt semblants. Hi ha en primer lloc, referències a la Fira multisectorial amb rodes dentades relacionades amb la maquinària o mecànica, llançadores pel tèxtil; algun element de tant en tant indicatiu de la pagesia (forca, espiga). En segon lloc, hi ha flors per a simbolitzar la primavera. Només hi ha una excepció a l’any 1977 on hi ha una foto aèria de Navàs amb el Passeig durant la Fira a primer terme.

El 1983 un dibuix de Gaspar Badia i Masgrau trenca radicalment l’estil dels tradicionals cartells, utilitzant l’art abstracte, que en els anys següents, fora d’algunes excepcions serà la tònica.

A partir de l’any 1996 tornen a aparèixer motius relacionats amb la indústria i especialment el comerç, però realitzats amb un estil modern.

En l’actualitat, els últims cartells de Fira han estat escollits per mitjà d’un concurs, o bé, per encàrrec a dissenyadors locals com la Gemma Rovira de Sadurní Comunicació Gràfica o en Francesc Cabra de KVRA.

Publicació: 19/04/2022 a les 18:21
Altres notícies relacionades
Dilluns 20 de maig de 2024
Sortida al Liceu "ÒPERA LA CENERENTOLA" amb l'actuació del navassenc Carles Pachon
Sortida al Liceu
Divendres 17 de maig de 2024
EL CASAL SANT GENÍS HA ACOLLIT LA ÚLTIMA FUNCIÓ DEL PROGRAMA ANEM AL TEATRE
EL CASAL SANT GENÍS HA ACOLLIT LA ÚLTIMA FUNCIÓ DEL PROGRAMA ANEM AL TEATRE
Dilluns 22 d'abril de 2024
I GALA DE DANSA A NAVÀS
I GALA DE DANSA A NAVÀS
Dilluns 22 d'abril de 2024
BRILLANT POSADA EN ESCENA DEL CONCERT "DE LA TERRA"
BRILLANT POSADA EN ESCENA DEL CONCERT
Dijous 11 d'abril de 2024
PREESTRENA DE L’ESPECTACLE «EL COCODRIL CREC» (Gratuït)
PREESTRENA DE L’ESPECTACLE «EL COCODRIL CREC» (Gratuït)
Dimarts 09 d'abril de 2024
Espectacle «MARRO DE BRUIXES» de la companyia Cosinsart
Espectacle «MARRO DE BRUIXES» de la companyia Cosinsart
Dilluns 08 d'abril de 2024
CONCERT ANIVERSARI CORAL NOVA 20 ANYS!
CONCERT ANIVERSARI CORAL NOVA 20 ANYS!
Dilluns 08 d'abril de 2024
ESTRENA DEL NOU SHOW MUSICAL DE LES ESTRELLES D’OR
ESTRENA DEL NOU SHOW MUSICAL DE LES ESTRELLES D’OR
Dimarts 02 d'abril de 2024
CARAMELLES NAVÀS 2024
CARAMELLES NAVÀS 2024
Dimarts 02 d'abril de 2024
EXPOSICIÓ "AIGUA" A LA BIBLIOTECA DE NAVÀS
EXPOSICIÓ
Dimecres 27 de març de 2024
CANTADA DE CARAMELLES A NAVÀS, CASTELLADRAL I PALÀ DE TORROELLA
CANTADA DE CARAMELLES A NAVÀS, CASTELLADRAL I PALÀ DE TORROELLA
Dilluns 18 de març de 2024
NO ET BEGUIS L’AIGUA de Woody Allen
NO ET BEGUIS L’AIGUA de Woody Allen
Dimecres 06 de març de 2024
ESPECTACLE FAMILIAR «EL BOSC»
ESPECTACLE FAMILIAR «EL BOSC»
Dimecres 28 de febrer de 2024
Pel·lícula "EL MESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR"
Pel·lícula
Subscriu-te a la newsletter de Navàs