Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/navas/www/wp-content/themes/navas.cat/single-noticia.php on line 22

Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

L’obertura de fosses per recuperar la dignitat.

Emotiu acte en motiu de l’obertura d’una fossa de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès, on hi han assistit familiars de Llorenç Santmiquel, navassenc desaparegut durant la guerra.

Aquest divendres, a 2/4 d’1 del migdia l’alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha visitat els treballs d’exhumació d’una de les fosses de la Guerra Civil que hi ha a Prats de Lluçanès, concretament al costat de l’ermita romànica de Sant Andreu de Llanars on s’hi han trobat sis cossos que sembla que correspondrien a soldats republicans, ja que en aquesta zona n’hi van matar uns 250, la majoria el 3 de febrer de 1939 quan les tropes ja estaven en retirada.

A l’acte hi han assistit familiars del navassenc Llorenç Santmiquel Camprubí, que sembla que podria estar en aquesta zona. El seu fill, Agustí Santmiquel Puigbò, va respondre a la crida de l’Ajuntament de Navàs que va ser el primer ajuntament del país d’aprovar una moció de suport al Banc d’ADN i al mateix temps va agafar el compromís de pagar les despeses necessàries per poder facilitar les dades a aquest Banc mitjançant una analítica de sang. Posteriorment, per part de la Generalitat de Catalunya, es va aprovar i iniciar  el Programa d’Identificació Genètica on la família Santmiquel també hi va participar. 

 

El Pla de fosses 2017-18

En l’acte ha servit per presentar els treballs del Pla de Fosses 2017-18, on hi han intervingut l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire,  el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. També han assistit a l’acte les alcaldesses de Berga i Alpens, entre d’altres alcaldes i càrrecs electes de la zona. 

 

L’exhumació a Prats de Lluçanès

A Prats de Lluçanès s’està treballant en l’exhumació de les fosses de l’ermita de Sant Andreu de Llanars, la de Sant Sebastià i la de la Masia de les Galobardes. En el cas de Sant Andreu de Llanars, s’hi han trobat diverses restes òssies i fins el moment es pot confirmar que hi ha almenys 4 persones inhumades que, segons la documentació, correspondrien a soldats republicans. A la fossa de Sant Sebastià, s’hi han trobat fins ara les restes òssies de 2 persones; i en el cas de la fossa de la Masia de les Galobardes,l’equip d’arqueòlegs no ha trobat restes òssies a l’indret a on fonts documentals situaven la fossa i se’n descarta l’existència.

 

En el cas de Prats de Lluçanès, l’any 2004 ja va ser excavada la fossa comuna del Mas Puigvistós, permetent la recuperació de les restes de set soldats dels quals se’n va poder identificar un. El passat 23 d’agost, els equips de treball del Pla de fosses van realitzar l’anàlisi genètic de les restes exhumades el 2014. Les seves restes òssies es troben inhumades al cementiri del municipi.

 

 

El banc d’ADN una gran eina per la identificació de familiars desapareguts.

L’ADN com a eina per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica. Una iniciativa per identificar els desapareguts durant la guerra. Es tracta de recollir ADN pur dels familiars dels desapareguts, per tal que quan s’obrin fosses i es facin exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable. La família Santmiquel de Navàs n’és un exemple.

Així, els familiars de desapareguts durant la guerra civil es poden adreçar a l’Ajuntament de Navàs per demanar informació d’aqust protocol d’ADN.

 

La memòria històrica, un eix de treball del consistori navassenc

Dins aquest context, l‘Ajuntament de Navàs, organitza cada any un cicle sobre la memòria històrica on es treballa sobre la recuperació de la memòria històrica local. Alhora és un dels comptats municipis catalans que ha editat un llibre sobre el període de la República i la Guerra Civil en l’àmbit local, i el primer municipi de l’estat en implantar les Stolperteine per recordar els deportats als camps d’extermini.

 

 

Informacions relacionades:

 

Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya

 

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/303011/ca/departament-dafers-exteriors-desplega-fosses-2017-18-exhumacions-vilanova-meia-prats-llucanes-cassa-selva.do

 

 

Nota de premsa del banc d’adn

 

http://www.navas.cat/contingut/dia_internacionals_lliure_de_boses/Noticia/la_crida_del_banc_dadn_troba_resso_a_navas/comunicacio

 

Reportatge al Manresadiari amb entrevista a la família Santmiquel

http://www.manresadiari.cat/noticies/detail.php?id=27399

 

Nota de premsa Regió 7

http://www.regio7.cat/bages/2016/04/06/vei-navas-dona-sang-trobar/355879.html

 

 

 

Publicació: 01/09/2017 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dilluns 01 de juliol de 2024
JA TENIM EL PUBILLATGE NAVASSENC 2024
JA TENIM EL PUBILLATGE NAVASSENC 2024
Divendres 14 de juny de 2024
FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS, SANT JOAN 2024
FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS,  SANT JOAN 2024
Divendres 14 de juny de 2024
JORDI SANTASUSANA I SEGARRA, 39è Premi Flama
JORDI SANTASUSANA I SEGARRA, 39è Premi Flama
Dimarts 11 de juny de 2024
BUSQUEM EL NOU PUBILLATGE NAVASSENC!!
BUSQUEM EL NOU PUBILLATGE NAVASSENC!!
Dilluns 27 de maig de 2024
Show Musical de les Estrelles d’Or
Show Musical de les Estrelles d’Or
Dilluns 27 de maig de 2024
CONCERT AMB CIGMA «SINERGIES»
CONCERT AMB CIGMA «SINERGIES»
Dimarts 21 de maig de 2024
SUPERNIT A LA BIBLIOTECA
SUPERNIT A LA BIBLIOTECA
Dilluns 20 de maig de 2024
Sortida al Liceu "ÒPERA LA CENERENTOLA" amb l'actuació del navassenc Carles Pachon
Sortida al Liceu
Divendres 17 de maig de 2024
EL CASAL SANT GENÍS HA ACOLLIT LA ÚLTIMA FUNCIÓ DEL PROGRAMA ANEM AL TEATRE
EL CASAL SANT GENÍS HA ACOLLIT LA ÚLTIMA FUNCIÓ DEL PROGRAMA ANEM AL TEATRE
Dilluns 22 d'abril de 2024
I GALA DE DANSA A NAVÀS
I GALA DE DANSA A NAVÀS
Dilluns 22 d'abril de 2024
BRILLANT POSADA EN ESCENA DEL CONCERT "DE LA TERRA"
BRILLANT POSADA EN ESCENA DEL CONCERT
Dijous 11 d'abril de 2024
PREESTRENA DE L’ESPECTACLE «EL COCODRIL CREC» (Gratuït)
PREESTRENA DE L’ESPECTACLE «EL COCODRIL CREC» (Gratuït)
Dimarts 09 d'abril de 2024
Espectacle «MARRO DE BRUIXES» de la companyia Cosinsart
Espectacle «MARRO DE BRUIXES» de la companyia Cosinsart
Dilluns 08 d'abril de 2024
CONCERT ANIVERSARI CORAL NOVA 20 ANYS!
CONCERT ANIVERSARI CORAL NOVA 20 ANYS!
Dilluns 08 d'abril de 2024
ESTRENA DEL NOU SHOW MUSICAL DE LES ESTRELLES D’OR
ESTRENA DEL NOU SHOW MUSICAL DE LES ESTRELLES D’OR
Subscriu-te a la newsletter de Navàs