Navàs presenta el seu llibre sobre la república i la Guerra civil aquest divendres a Manresa .
L‘Ajuntament de Navàs organitza, aquest divendres 13 de febrer, a les 8 del vespre, la presentació del llibre “SILENCIS. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs (1931-1945).
La Llibreria Parcir serà l‘escenari de la tercera presentació del llibre que explica com van ser els anys de la república i la Guerra Civil a Navàs i la posterior repressió del règim franquista. La darrera presentació es va fer al Teatre Municipal de Palà de Torroella (Navàs) i va tenir èxit, com la primera feta al nucli de Navàs.
La presentació i el llibre compta amb la col·laboració de la llibreria Parcir, el Centre d‘Estudis del Bages i Memòria.cat.
El llibre, del qual ja se n‘han venut més de 250 exemplars en menys d‘un mes, té 256 pàgines, on s‘inclouen més de 80 fotografies de l’època; la reproducció d’una cinquantena de documents de diferents arxius locals, catalans i estatals; 35 taules sobre els principals protagonistes i víctimes de la violència política i la repressió, i diversos gràfics. El llibre també disposa d’una sèrie de codis QR per poder ampliar la informació i documentació corresponent a cada capítol. És una obra col·lectiva on hi han participat Jordi Algué Sala, Miquel Arceda Martínez, Ester Llobet Fornells, Rossend Sellarés Obradors i Arcadi Vilà Serrat.
SILENCIS
Els fets succeïts durant la República, la Guerra Civil i el primer franquisme van ser els que més van marcar diverses generacions del segle XX. Van ser uns anys de reivindicacions polítiques i socials en un poble jove, que feia poques dècades que s’havia començat a formar a partir de l’arribada de gent d’arreu. L’esperança que va suposar per a les classes populars l’arribada de la República aviat es frustraria davant la reacció dels sectors conservadors i generaria una espiral de violència que a Navàs comença amb els fets dels Sis d’Octubre del 34, però que tindria el seu punt àlgid durant la Guerra Civil. L’arribada del franquisme, amb tot el seu desplegament repressiu, havia d’imposar uns silencis que s’allargarien més enllà de la mort del dictador; uns silencis que aquesta publicació pretén que comencin a ser escoltats.
"Aquest és un llibre d’història local bo de debò. Va a l’arrel dels problemes, analitza i presenta, exposa i mostra perquè el lector d’avui pugui interpretar uns fets que són molt intensos en el cor de les persones, en la vida passada, però ineludibles per capir que la violència és estèril i erma, i només des del diàleg, la cultura i la convivència avança la història."
(Del pròleg de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté)