Cultura i Festes

Cultura i Festes
El calendari festiu local és farcit de propostes. Ja siguin les vinculades al programa festiu més tradicional, amb les caramelles o les festes majors, com aquelles altres relacionades amb el comerç i la promoció econòmica del municipi, amb les fires i mercats. A banda de les grans celebracions com les fires i festes majors, Navàs compta amb un ampli teixit associatiu, que dóna els seus fruits en un gran nombre d’activitats culturals al llarg de l’any.  El passeig de Ramon Vall, el carrer de l’Església i la plaça de l’Ajuntament són els eixos principals de les activitats de Navàs; i als petits nuclis la plaça sol ser l'escenari que emmarca el gruix dels actes.              

Als voltants del 25 d’agost, Sant Genís, patró del poble, se celebra la festa gran de Navàs, una festa major farcida d’actes pensats per a tots els públics i les edats, i que intenta ser el més participativa i popular possible. Els navassencs i navassenques col·laboren en la organització de molts dels actes, participen ballant els balls tradicionals a la plaça, menjant bou, escoltant els acordions, ballant sardanes, assistint a la proclamació dels hereus i pubilles, saltant a la plaça, fent barra amb les entitats durant els concerts…

El moment culminant de la festa major és el diumenge al migdia, en què es ballen els balls tradicionals de gegants, nans, cascavells i bastoners a la Plaça de l’Ajuntament, davant de tot el poble, després d’haver fet un cercavila per carrers del poble i haver encès una traca valenciana al llarg del carrer de l’Església.

El ball de Nans es va estrenar per la Festa Major de 1965, els Gegants Pubills, el Jordi i la Montserrat, es van estrenar per la Festa Major de 1966, i l’any següent es va estrenar el ball de gegants, i els Cascavells es van presentar per la Festa Major de 1969. Els gegants Genís i Eulàlia es van inaugurar per la Fira de Primavera de 1982. La música dels balls de Cascavells, Nans i Gegants és del mestre Josep M. Castella, músic i compositor molt vinculat a Navàs.

Data

21-27 d’agost de 2019

Subscriu-te a la newsletter de Navàs