Categoria general per poder customitzar la vista de noticies
Des de fa disset anys el Correllengua treballa per a difondre l’ús de la llengua i promoure la cultura popular de les terres de parla catalana, i tot plegat des d’una aposta lúdica, participativa i transversal. A Navàs, l’associació cultural la Ceba ha estat un dels promotors més destacats del Correllengua, amb el suport de l’Ajuntament de Navàs i altres col·lectius.
La CAL és una de les principals entitats promotores del Correllengua que recorre cada any bona part de les comarques dels Països Catalans, centrant la seva actuació al Principat i la Catalunya Nord. A cada ciutat, poble, barri… els actes de Correllengua són impulsats pels nuclis de la CAL o per entitats i persones interessades a col·laborar-hi. Això fa del Correllengua, una de les iniciatives més participatives dels Països Catalans, amb prop de 150 viles, barris i ciutats del Principat i la Catalunya Nord que ja el celebren.
El 2013 el Correllengua es dedica a recordar la figura de Miquel Martí i Pol, el poeta de Roda de Ter del qual es commemora el desè aniversari de la seva mort. Per aquest motiu la mateixa vila osonenca va ser l’escenari dels actes d’inici oficial del Correllengua 2013, el 13 de juliol passat.
Com en edicicions anteriors, la CAL va convocar una nova edició del concurs del cartell del Correllengua. L’obra guanyadora va resultar ser la presentada sota el pseudònim “L’estel del nord”, i va recaure en la persona d’Antoni Dalmau.
Enguany l’elaboració del manifest del Correllengua es va encomanar al filòsof i catedràtic de la Universitat de Girona, Josep Maria Terricabras. El contingut del manifest i la primera lectura es va realitzar durant la celebració dels 12ens Premis Joan Coromines, el dissabte 4 de maig.
Programa d’actes del dia 12 d’octubre
A 2/4 de 7 de la tarda a la plaça Gaudí: cercavila amb els Hereus, Pubilles, Gegants, Bastoners i Grallers de Navàs.
En arribar a la plaça de l’Església: balls de les entitats, amb sardanes i correfoc a càrrec dels Diables del Clot de l’Infern de Puig-Reig. A les 9 del vespre: botifarrada amenitzada amb els acústics del cantautor navassenc Jordi Barcons i el grup Barralliure.
Tot seguit hi haurà concert amb els grups Artista Convidat, Panxocontents i Pd Oku.
Manifest 2013
Hi ha moltes coses que sabem segur: sabem, per exemple, que s’aprèn a parlar en el si d’una comunitat que és la que ens dóna la vida, la llengua, la cultura i la identitat. I sabem també que la llengua no és només un mitjà de comunicació sinó que és el medi en què els humans creixem i les cultures es construeixen.
Per això la llengua és un bé tan preuat, tan irrenunciable, tan definitiu. Gràcies a la llengua esdevenim humans capaços de parlar i pensar, capaços de somiar i d’imaginar, de tenir sentiments i consciència, d’entrar en diàleg amb altres i de comprometre’ns amb ells i a favor seu.
Els catalans –antics o nous, arribats de ben a prop o de ben lluny– podem discutir i discrepar, però si ho podem fer és perquè compartim una llengua que ens ajuda a entendre’ns i, fins i tot, a entendre que de vegades no ens entenem. Com que és la llengua la que ens permet fer això, no podem discutir sobre la llengua. La llengua és indiscutible, és bàsica. Sense ella, no seríem capaços d’acceptar-nos tal com som.
I per això rebutgem amb decisió qualsevol atac contra la llengua, que acostuma a ser un atac o bé ignorant o bé malintencionat. Perquè, ¿quin mal ens ha fet aprendre la nostra llengua? ¿Quin mal li pot fer a ningú aprendre-la? Cap, ben al contrari. A cada país passa el mateix, i a Catalunya també: quan algú rebutja o ataca la pròpia llengua vol dir que no s’accepta a si mateix, que no es troba a gust en el seu país, amb les persones amb què, teòricament, conviu. Recuperar l’amor i l’interès per la llengua és recuperar l’autoestima. I és ben clar que, quan ens respectem a nosaltres mateixos, també és més fàcil que ens respectin els altres. º
La llengua només pot ser element d’unió, de creació, de dinamisme, d’afecte, d’autoestima. Que en aquest Correllengua 2013, la força i la vitalitat de la llengua catalana corrin per carrers i places de tots els Països Catalans. No podem cedir cap racó, ni un pam de terra ha de quedar abandonat: la llengua que ho omple tot, ho fa per omplir-nos a nosaltres, per fer-nos més cultes, més civilitzats, més lliures. Amb gent de molt diversa procedència, passem les hores en amable conversa. Que ningú no se senti sol. Parlem d’un en un i, si cal, tots alhora. Per defensar la llibertat urgent de la llengua i del país, sovint maltractats per intents indignes d’opressió, de reducció, de supressió. “No exagereu?”, preguntarà algú. “Doncs no, gens no exagero, només cal que mireu al voltant vostre.”
Visca el Correllengua! Visca el Països Catalans! Visca Catalunya lliure!
Josep-Maria Terricabras