Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

Aprovat el Catàleg de patrimoni de Navàs
La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central, en la sessió de 20 de febrer de 2019 , va aprovar definitivament el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals, del municipi de Navàs, promogut i tramès per l'Ajuntament.

La Diputació de Barcelona va aprovar el 2016 lliurar a l’Ajuntament de Navàs  el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi. Després d’haver superat tots els tràmits requerits, entre els quals diverses al·legacions, la comissió territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar definitivament el pla i el catàleg esmentats, el passat mes de febrer.

És per això que l’Ajuntament ha decidit publicar-lo a la pàgina web, per tal de fer-lo accessible a tothom. El trobareu penjat permanentment en el següent apartat de la pàgina web.

El treball ha estat realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local a partir de la sol·licitud realitzada per l’Ajuntament dins el Pla Xarxa de Governs Locals.

El Pla defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental integrat en el nucli urbà de Navàs, els nuclis rurals de Castelladral i el Mujal, i la colònia de Palà de Torroella, a partir d’un treball desenvolupat al llarg de dotze mesos, dirigit per la historiadora Imma Vilamala i l’arqueòleg Àlvar Caixal, amb un equip de professionals constituït per l’arquitecte Xavier Claparols, la historiadora Goretti Vila i la biòloga Isabel Lleonart.

El treball, que ha tingut un cost de realització de 43.658 euros, subvencionat per la Diputació de Barcelona, recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa, una normativa, els plànols de situació dels elements, la carta arqueològica actualitzada, l’estudi de paisatge i el document ambiental estratègic.

En total s’han confeccionat 227 fitxes del conjunt de béns catalogats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics.

A causa de l’àmplia extensió del nostre municipi, gran part dels nostres valors patrimonials es concentren en el món rural. D’entre aquests, cal destacar les esglésies de Sant Cugat del Racó, d’estil romànic llombard, coronada per un singular cimbori cilíndric, Santa Maria de les Esglésies, Santa Creu del Mujal, Santa Fe de Valldeperes  i Sant Genís de Masadella.

També, el municipi compta amb importants masos amb gran qualitat arquitectònica i valor històric com Puig-gròs, el Castell, la Capçada, el Sunyer, Vallbona, Masadella, l’Alzina, el Soler, Can Ribas, Can Vall, la Rovira, Comaposada, la Garriga i la Llestenosa. També cal fer esment de les nombroses tines i premses  excavades a la roca que es troben  arreu,  i amb gran concentració al Pla de Sant Pere, testimonis del passat vitivinícola del territori.

Així mateix, en l’àrea urbana del nucli de Navàs, l’interès patrimonial recau en edificis d’arquitectura modernista i noucentista aixecats a inicis del segle XX i en l’església parroquial de la Sagrada Família, obra del mestre d’obres Pau Duarri, amb el campanar projectat per l’arquitecte Bernadí Martorell.

També, cal accentuar el conjunt arquitectònic de la Colònia de Palà de Torroella, exemple del passat industrial i una de les colònies tèxtils més ben conservades del riu Cardener, amb el mas Palà, l’església del Roser, el convent, la casa de l’amo, l’antiga porteria, els jardins i horts, el teatre, la fàbrica,  el molí i les cases dels treballadors.

A l’inici dels treballs, l’Ajuntament, amb l’equip de treball, va convocar les entitats veïnals, associacions culturals i cíviques, propietaris de masies i cases rurals i veïns en general, per informar-los dels objectius i la importància del treball, el que es va traduir en la col·laboració de moltes persones que varen aportar documents i fotos antigues, així com permetre l’accés a les seves antigues masies.

Amb aquest catàleg, l’Ajuntament té la voluntat de conservar, protegir i difondre el patrimoni del nostre municipi.

Publicació: 13/06/2019 a les 16:58
Altres notícies relacionades
Dimarts 29 d'Octubre de 2019
Entregats els premis del IV Concurs de relats breus
Divendres 13 de Setembre de 2019
Quins llibres t'agradaria trobar a la Biblioteca?
Dimarts 10 de Setembre de 2019
Queda anul·lada la Marxa de Torxes prevista per avui
Dijous 05 de Setembre de 2019
Actes de la Diada Nacional de Catalunya
Dimecres 26 de Juny de 2019
Arriba la programació de l'Estiu a la Fresca
Divendres 14 de Juny de 2019
Publicat en format digital el llibre de Silencis
Dijous 06 de Juny de 2019
La navassenca Marta Vila guanya el premi del XXIVè "El gust per la lectura"
Dilluns 03 de Juny de 2019
La navassenca Íngrid Rodríguez queda finalista al premi de "Relatos cortos"
Dimecres 22 de Maig de 2019
Joan Coll Canals, 36è Premi Flama
Dimarts 21 de Maig de 2019
Digitalitzats més de 44.000 documents de l'Arxiu Municipal
Dimarts 07 de Maig de 2019
Música i romànic a Valldeperes
Dimecres 03 d'Abril de 2019
Nou reconeixement a Xavier Mas Craviotto
Divendres 01 de Març de 2019
Març: mes de les dones treballadores
Dimarts 26 de Febrer de 2019
Hores del conte coeducatives
Dimarts 05 de Febrer de 2019
IMMILLORABLE INICI DEL CICLE DE CONCERTS D'HIVERN
Subscriu-te a la newsletter de Navàs