Notícies d'urbanisme

Aprovat el Catàleg de patrimoni de Navàs
La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central, en la sessió de 20 de febrer de 2019 , va aprovar definitivament el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals, del municipi de Navàs, promogut i tramès per l'Ajuntament.

La Diputació de Barcelona va aprovar el 2016 lliurar a l’Ajuntament de Navàs  el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi. Després d’haver superat tots els tràmits requerits, entre els quals diverses al·legacions, la comissió territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar definitivament el pla i el catàleg esmentats, el passat mes de febrer.

És per això que l’Ajuntament ha decidit publicar-lo a la pàgina web, per tal de fer-lo accessible a tothom. El trobareu penjat permanentment en el següent apartat de la pàgina web.

El treball ha estat realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local a partir de la sol·licitud realitzada per l’Ajuntament dins el Pla Xarxa de Governs Locals.

El Pla defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental integrat en el nucli urbà de Navàs, els nuclis rurals de Castelladral i el Mujal, i la colònia de Palà de Torroella, a partir d’un treball desenvolupat al llarg de dotze mesos, dirigit per la historiadora Imma Vilamala i l’arqueòleg Àlvar Caixal, amb un equip de professionals constituït per l’arquitecte Xavier Claparols, la historiadora Goretti Vila i la biòloga Isabel Lleonart.

El treball, que ha tingut un cost de realització de 43.658 euros, subvencionat per la Diputació de Barcelona, recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa, una normativa, els plànols de situació dels elements, la carta arqueològica actualitzada, l’estudi de paisatge i el document ambiental estratègic.

En total s’han confeccionat 227 fitxes del conjunt de béns catalogats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics.

A causa de l’àmplia extensió del nostre municipi, gran part dels nostres valors patrimonials es concentren en el món rural. D’entre aquests, cal destacar les esglésies de Sant Cugat del Racó, d’estil romànic llombard, coronada per un singular cimbori cilíndric, Santa Maria de les Esglésies, Santa Creu del Mujal, Santa Fe de Valldeperes  i Sant Genís de Masadella.

També, el municipi compta amb importants masos amb gran qualitat arquitectònica i valor històric com Puig-gròs, el Castell, la Capçada, el Sunyer, Vallbona, Masadella, l’Alzina, el Soler, Can Ribas, Can Vall, la Rovira, Comaposada, la Garriga i la Llestenosa. També cal fer esment de les nombroses tines i premses  excavades a la roca que es troben  arreu,  i amb gran concentració al Pla de Sant Pere, testimonis del passat vitivinícola del territori.

Així mateix, en l’àrea urbana del nucli de Navàs, l’interès patrimonial recau en edificis d’arquitectura modernista i noucentista aixecats a inicis del segle XX i en l’església parroquial de la Sagrada Família, obra del mestre d’obres Pau Duarri, amb el campanar projectat per l’arquitecte Bernadí Martorell.

També, cal accentuar el conjunt arquitectònic de la Colònia de Palà de Torroella, exemple del passat industrial i una de les colònies tèxtils més ben conservades del riu Cardener, amb el mas Palà, l’església del Roser, el convent, la casa de l’amo, l’antiga porteria, els jardins i horts, el teatre, la fàbrica,  el molí i les cases dels treballadors.

A l’inici dels treballs, l’Ajuntament, amb l’equip de treball, va convocar les entitats veïnals, associacions culturals i cíviques, propietaris de masies i cases rurals i veïns en general, per informar-los dels objectius i la importància del treball, el que es va traduir en la col·laboració de moltes persones que varen aportar documents i fotos antigues, així com permetre l’accés a les seves antigues masies.

Amb aquest catàleg, l’Ajuntament té la voluntat de conservar, protegir i difondre el patrimoni del nostre municipi.

Publicació: 13/06/2019 a les 16:58
Altres notícies relacionades
Divendres 03 de Juny de 2022
SURT A CONCURS LA LICITACIÓ PER A DIFERENTS OBRES D’URBANITZACIÓ EN DIFERENTS PUNTS DEL MUNICIPI DE NAVÀS
Dijous 16 de Desembre de 2021
MILLORA DELS EMBORNALS
Dilluns 25 d'Octubre de 2021
REFORMA DE LA COMISSARIA DE LA POLICIA LOCAL
Dimecres 29 de Setembre de 2021
MILLORA DEL CLAVEGUERAM I ARRANJAMENT DEL CARRERÓ DE CAN COLS
Dijous 16 de Setembre de 2021
INSTAL·LACIÓ DE PLAQUES FOTOVOLTAIQUES A L'ESCOLA DE MÚSICA
Dimarts 27 de Juliol de 2021
LA GESTIÓ DE LES HERBES, CAP A LA BIODIVERSITAT
Divendres 09 d'Abril de 2021
LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA AMPLIARÀ EL PONT DE CASTELLET
Dilluns 08 de Març de 2021
NAVÀS JA HA CANVIAT A LED LA PRÀCTICA TOTALITAT DE L'ENLLUMENAT PÚBLIC
Dimecres 30 de Desembre de 2020
RENOVACIÓ DE LA XARXA D'AIGUA POTABLE DEL CARRER CREUETA
Dijous 10 de Desembre de 2020
COMENCEN LES OBRES DE REFORMA DE LA TEULADA DE L'ESCOLA DE MÚSICA
Dimecres 09 de Desembre de 2020
LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA INICIA LA PAVIMENTACIÓ DE LA CRA. DE VIVER
Divendres 26 de Juny de 2020
Reobert al públic el pàrquing del Passeig Ramon Vall
Dimarts 10 de Setembre de 2019
L’Ajuntament de Navàs convoca 3 places per la brigada municipal
Dimecres 22 de Maig de 2019
L'Ajuntament de Navàs fa l'últim pas per aprovar el POUM. 
Divendres 03 de Maig de 2019
COMUNICAT REFERENT A LES OBRES D’ASFALTAT DE LA CARRETERA
Subscriu-te a la newsletter de Navàs