Divendres es van celebrar els 20 anys del centre terapèutic Can Coll, ubicat a la zona de Palà de Torroella, en un acte on es va reconèixer l’ús social d’aquest centre i els bons resultats globals de rehabilitació que proporciona, que són entre un 35 i un 65 per cent.
Els convidats a la celebració van ser rebuts amb una exposició de rètols amb frases d’antics usuaris que han passat pel centre terapeutic i que expressaven el que per ells ha suposat el pas pel centre. Es podien llegir frases com ‘he tornat a néixer’, he recuperat la família’, ‘el meu pas `per can Coll m’ha tornat la vida’.
Entre les autoritats hi havia la directora general de l’ICASS Carmela Fortuny, el diputat Josep Oliva, el president de la fundació, el regidor de Navàs, Joan Fernández, i l’alcalde i regidor de Sant Mateu de Bages, Pere Ribera i Dídac Ollé, i Jordi Murillo, director del centre de Can Coll, entre altres personalitats i col·laboradors de la Fundació Salut i Comunitat que és qui gestiona el centre terapeutic de can Coll.
Una de les intervencions més emotives va ser la del testimoni d’un antic usuari que va ser tractat al centre terapèutic, Jaume Codolar, que va explicar la seva experiència amb les drogues i el seu reixit procés de desintoxicació.
Can Coll és un recurs d’assistència professional l’objectiu principal del qual és la deshabituació, tractament i reinserció de persones amb dependència de l’alcohol, cocaïna i de nous patrons de consum (drogues de síntesi, etc.) mitjançant un programa d’activitats terapèutiques i ocupacionals pioner a l’Estat espanyol.
Té capacitat per atendre 34 persones d’ambdós sexes. En coordinació amb els familiars dels usuaris i amb els recursos assistencials del seu entorn, ha atès en el darrer any 109 persones. La major part de les places estan parcialment becades pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.
El centre fa més de divuit anys que funciona amb una constant evolució i optimització del programa d’activitats, així com amb la millora i formació continuada de l’equip de professionals (metge psiquiatre, psicoterapeutes, educadors socials i monitors), i una renovació constant de les seves instal·lacions.
El programa assistencial, s’estructura en quatre fases. Les dues primeres suposen no fer sortides fora, la tercera fase (a partir del quart mes de tractament) consisteix en sortides graduals del centre cap al seu futur lloc de residència i la quarta fase (el sisè i setè mes) es realitzen sortides de més llarga durada per facilitar l’accés a les activitats de reinserció.
Població destinatària
Persones amb dependència de l’alcohol i/o de la cocaïna que ja hagin realitzat diversos intents de tractament ambulatori sense aconseguir mantenir l’abstinència de manera continuada.
Persones amb dependència de l’alcohol i/o de la cocaïna que no tinguin prou contenció per efectuar tractament ambulatori.