Notícies de memòria històrica

Cep, tina, vi: projecte de recuperació de la memòria entorn la vinya i el vi al Bages

Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi és un projecte que pretén dur a terme la recollida de testimonis que permetin recuperar, conservar i difondre el coneixement sobre els treballs tradicionals en la producció vitivinícola al Bages: feines i procediments, eines i instal·lacions, varietats de plantes, tradicions culturals lligades als treballs del camp, venda i consum, producció de licors, etc.

El Bages ha estat una comarca notòriament vitícola i els seus municipis han estat relacionats amb la vinya al llarg de la seva història. Per això, arreu trobem una gran quantitat d’elements materials relacionats amb el treball de la vinya i el vi: barraques, tines i parets de pedra seca, espais agraris i de transformació del raïm, eines, màquines, contenidors, etc. Així mateix, de generació en generació, el treball de la vinya i el vi també ha generat un ric patrimoni documental i immaterial, en la forma de coneixements del treball, costums i tradicions, toponímia, etc. Tot aquest conjunt patrimonial conforma un dels principals trets d’identificació del Bages que cal preservar i que es pot perdre si no és recollit i sistematitzat.

Es preveu que amb el projecte es puguin generar diferents productes de coneixement i informació, com ara un banc de dades de memòria oral i fons de documentació escrita, gràfica, audiovisual, etc que quedin dipositats als arxius que correspongui. Alhora, es vol fer un inventari de recursos pedagògics, culturals i turístics relacionats amb la vinya i el vi als municipis del Bages i un inventari d’instal·lacions i estris utilitzats tradicionalment en la producció vitivinícola.

Amb la informació obtinguda es proposa crear diferents elements de comunicació i recursos amb vocació educativa i d’interès cultural i turístic: un web on es pugui concentrar tot el coneixement i informació generats en el marc del projecte, guies d’espais visitables i d’itineraris d’interès, una exposició itinerant, publicacions diverses, etc.

Aquest web ja ha estat creat i us animem a consultar-lo: https://ceptinavi.cat/

El projecte està impulsat pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i el Centre d’Estudis del Bages, amb el suport de varis ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Bages. L’estadi del projecte és molt inicial, però de moment ja s’hi han adherit 15 municipis bagencs que han iniciat les primeres gestions. A partir d’ara es vol donar a conèixer la proposta i sumar més participacions del Bages i del Moianès.

Els ens adherits són el Consell Comarcal del Bages, i els ajuntaments següents: Navàs, Manresa, Avinyó, Artés, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, Castellgalí, Callús, Cardona, Navarcles, Talamanca, Mura, Pont de Vilomara, Rocafort.

Vols fer-nos arribar informació de testimonis, documents…? 

Coneixes cançons, refranys o tradicions populars relacionades amb la vinya i el vi? 

Contacta amb nosaltres!

Publicació: 03/12/2019 a les 14:07
Altres notícies relacionades
Divendres 05 de Juny de 2020
Placa commemorativa als sis navassencs deportats en camps de concentració nazi
Divendres 14 de Juny de 2019
Publicat en format digital el llibre de Silencis
Dilluns 28 de Gener de 2019
Miquel Obradors Mas, sisè homenatjat amb una Stolperstein
Dijous 11 d'Octubre de 2018
Busquem navassencs supervivents de la Lleva del Biberó
Dimarts 14 de Novembre de 2017
Tallers de memòria popular a l’entorn de la pagesia. Aquest dissabte a Palà.
Dilluns 30 d'Octubre de 2017
Navàs recupera la memòria popular a l'entorn de la vinya al municipi​
Subscriu-te a la newsletter de Navàs