Notícies de món rural del municipi de Navàs.
Promoguda pel Geoparc de la Catalunya Central, dissabte al matí es va fer una sortida de Sant Cugat del Racó a Castelladral, per fer una descoberta dels materials i afloraments que formaven part del paisatge de fa 36 milions d’anys, quan el terreny era lacustre.
L’excursió ha estat guiada per Josep Maria Mata i Perelló, doctor en Ciències Geològiques cum laude, per la Universitat de Barcelona, i catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa (UPC), acompanyat de Josep Canals, director del Geoparc, regidor de Mura i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages.
Josep Maria Mata, va explicar els moviments de les grans plaques tectòniques que van aixecar els Pirineus, i com els sediments dipositats al llarg de milions d’anys en el que fou la zona fluvial han esdevingut paleocanals, formacions de margues i gresos a base de capes d’arena, grava i argiles. El que havien estat torrents i rius, són ara els turons que dibuixen el paisatge. Per ell, la geologia és la base de la vida, i també ho són el patrimoni, la història i les persones que conformen aquest geodiversitat i la posen en valor.
Unes 25 persones vingudes de diferents indrets de la demarcació de Barcelona, amb el denominador comú del seu interès per la geologia van participar en aquesta convocatòria. L’Ajuntament de Navàs va obsequiar-los amb fulletons turístics del municipi i un tast de vi a la seva arribada a Castelladral, un dels miradors de primera categoria del Geoparc.
La ruta que es va fer era circular, d’uns 10 km, amb sortida i arribada a Sant Cugat del Racó, passant per Taurons on encara funciona la sínia, travessant la riera de Sant Cugat, Reixes amb les seves espectaculars tines, les cases de Filaborres, Mestre Mallol, Castelladral i la Rovira.