Notícies sobre comunicació de Navàs
Ahir, diumenge 21 de maig, es va celebrar a l’Institut Escola Sant Jordi de Navàs les Jornades per la Sobirania Alimentària: Sembrem principis i cuinem experiències per transformar el model alimentari de Navàs. Les Jornades van ser un èxit de participació, a primera hora del matí una seixantena de persones van escoltar atentament la salutació de les organitzadores de les Jornades, l’Ajuntament de Navàs i l’Associació Menjadors Ecològics, a més de l’especial salutació que va fer el Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages,
Josep Canals, que ens va explicar les feines que realitzen per promocionar els productes locals de la comarca i felicitant als organitzadors per treballar en la mateixa línia. Després es va realitzar una conferència sobre l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes en el nostre país a càrrec de Gabriel Borràs, de l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, que ens va fer adonar que hem de gestionar els nostres boscos i promocionar una agricultura adaptada als nostres territoris, que els respecti ambientalment i socialment, per poder mitigar els efectes més previsibles d’aquest canvi com poden ser la sequera i la disminució de la disponibilitat d’aigua en els rius.
Posteriorment es van iniciar les jornades tècniques de treball on hi estaven convocats els professionals del sector de l’alimentació. En aquestes hi van assistir una trentena de productors, que van escoltar diverses experiències de distribució de productes ecològics en circuits curts i després es van posar a treballar per identificar els punts febles i forts que tenen com a productors de cara a promoure una venda directa i en circuit curt, així com marcar quins criteris hauria de tenir una estructura de circuit curt. En un altre, una vintena de persones van participar d’un grup de treball per transformar la cuina de la Residència Municipal en ecològica i sostenible, entre ells cuiners de menjadors ecològics i diferents dietistes interessats en la temàtica, així com el cuiner i la dietista de la Residència Municipal. Properament es presentaran i publicaran les conclusions que es van extreure en els grups de treball i en el global de les jornades.
Paral·lelament, una trentena de persones van escoltar i participar del debat sobre una alimentació saludable i sostenible, promogut per na Maria Blanquer de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A més, els més petits de les jornades van poder gaudir dels tallers de construcció creativa i de circ que es van realitzar al pati de l’escola, així com dels contes sobre l’alimentació explicats per Sílvia Serra de Contemocions.
Les jornades van concloure amb un dinar per a totes les participants, per gaudir dels principis dels menjadors ecològics i de proximitat, i del plaer de l’alimentació saludable, sostenible i justa. Aquest el van elaborar la xarxa de cuiners i cuineres de menjadors ecològics i de proximitat, CHEF 2020, promoguda en el projecte de MENÚ 2020 de l’Associació Menjadors Ecològics. El menú va ser: arròs amb verdures i salsa de remolatxa, hamburguesa de cigrons i bolets amb amanida de l’hort , i de postres pastís de pastanaga amb xocolata)