Notícies d'economia i desenvolupament de Navàs

El paratge vinícola de Vilafresca es podria convertir en un ecomuseu medieval

El conjunt vinícola de les feixes esglaonades de Vilafresca, a Navàs, es podria convertir en un ecomuseu, un centre d’interpretació de la vinya per ajudar a comprendre com s’elaborava el vi fa més de dos mil anys enrera, ja que en aquest reduït espai es troben els tres elements indispensables que ho feien possible: premses, tines i trulls medievals.

Aquesta conclusió és la que van exposar els germans Corominas, autors del llibre “Premses, tines i trulls medievals”, en una visita que va organitzar aquest dissabte, l’Ajuntament de Navàs, a les vinyes del celler Vinyas d’Emprenta, als costers de Vilafresca.

Ramon i Jaume Corominas, acompanyats de Maria Estruch, fil·lologa i experta en temes de vinya, van mostrar i explicar el funcionament de les estructures i les eines que s’utilitzaven per elaborar vi als segles IV i V, fins als nostres dies.

Unes tines excavades a la roca amb una capacitat de gairebé quatre mil litres de vi, s’han d’afegir a la troballa d’una premsa i un contrapés de 700 kg, ubicats al mig de les vinyes. Les restes de ceràmica romana i d’èpoques anteriors trobades en el mateix indret, confirmarien la tesi que fa més de dos mil anys que s’hi cull vinya i vi. Els germans Corominas van mostrar els plànols de com seria la premsa medieval reconstruïda.

Unes trenta persones van participar a la sortida, entre elles el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Joan Fernandez, que va escoltar amb molta atenció la proposta de museització d’aquest singular entorn.

Isidre i Gerard Vinyas, del celler Vinyas d’Emprempta, van obsequiar als assistents a l’excursió, amb la degustació a peu de vinya dels vins que surten d’aquest paisatge, on ja fa més de 20 anys que estan recuperant varietats autòctones com el sumoll i el mandó.

Publicació: 21/04/2018 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dimarts 12 de Desembre de 2023
AJUTS A LA CONTRACTACIÓ
Dimarts 14 de Novembre de 2023
HAS ESTUDIAT ADE, ECONOMIA O CIÈNCIES POLÍTIQUES? VOLS TREBALLAR A L’AJUNTAMENT?
Divendres 21 d'Abril de 2023
EL TOU DEL MUJAL DE CABRA, GUANYADOR DEL PREMI AL MILLOR FORMATGE DE L’ESTAT ESPANYOL A LA CATEGORIA DE PASTA TOVA PELL RENTADA
Dilluns 17 d'Abril de 2023
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
Dimarts 04 d'Abril de 2023
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
Dimarts 28 de Març de 2023
PLANS LOCALS D'OCUPACIÓ 2023
Dijous 02 de Març de 2023
NOVES LÍNIES DE SUBVENCIONS 2023
Dimecres 26 d'Octubre de 2022
NAVÀS MANTÉ CONGELATS ELS TRIBUTS PER AL 2023
Dilluns 03 d'Octubre de 2022
90a FIRA DE TARDOR
Dimarts 12 de Juliol de 2022
CURS DE MANIPULACIÓ D’ALIMENTS
Dijous 07 de Juliol de 2022
PROGRAMA OCUPACIÓ + TRANSFORMACIÓ (Ajut a autònoms i microempreses que tinguin entre 1 i 5 persones treballadores assalariades)
Dilluns 13 de Juny de 2022
L’AJUNTAMENT OBRE NOVES CONVOCATÒRIES PER COBRIR LES NECESSITATS DE DIFERENTS SERVEIS MUNICIPALS
Dijous 26 de Maig de 2022
PLANS LOCALS D'OCUPACIÓ 2022
Dimecres 25 de Maig de 2022
PRIMER CONTACTE ENTRE AJUNTAMENT, GENERALITAT I PROPIETARIS DELS TERRENYS BUITS DEL POLÍGON
Dimecres 30 de Març de 2022
OBERT PROCÉS SELECTIU PER A L’ATORGAMENT DE LLICÈNCIES PER AL MERCAT SETMANAL DE NAVÀS
Subscriu-te a la newsletter de Navàs