Notícies sobre comunicació de Navàs
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Navàs el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi. El treball ha estat realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local a partir de la sol·licitud realitzada per l’Ajuntament dins el Pla Xarxa de Governs Locals.
El Pla defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental integra el nucli urbà de Navàs, els nuclis rurals de Castelladral i el Mujal, i la colònia de Palà de Torroella, a partir d’un treball desenvolupat al llarg de dotze mesos dirigit per la historiadora Imma Vilamala i l’arqueòleg Àlvar Caixal, amb un equip de professionals constituït per l’arquitecte Xavier Claparols, la historiadora Goretti Vila i la biòloga Isabel Lleonart.
El treball, que ha tingut un cost de realització de 43.658 euros, recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa, una normativa, els plànols de situació dels elements, la carta arqueològica actualitzada, l’estudi de paisatge i el document ambiental estratègic.
En total s’han confeccionat 227 fitxes del conjunt de béns catalogats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics.
A causa de l’àmplia extensió del municipi, gran part dels seus valors patrimonials es concentren en el món rural. D’entre aquests, cal destacar les esglésies de Sant Cugat del Racó, d’estil romànic llombard, coronada per un singular cimbori cilíndric, Santa Maria de les Esglésies, Santa Creu del Mujal, Santa Fe de Valldeperes i Sant Genís de Masadella.
El municipi compta amb importants masos amb gran qualitat arquitectònica i valor històric com Puig-gròs, el Castell, la Capçada, el Sunyer, Vallbona, Masadella, l’Alzina, el Soler, Can Ribas, Can Vall, la Rovira, Comaposada, la Garriga i la Llestenosa. També cal fer esment de les nombroses tines i premses excavades a la roca que es troben arreu, i amb gran concentració al Pla de Sant Pere, testimonis del passat vitivinícola del territori.
Així mateix, en l’àrea urbana del nucli de Navàs, l’interès patrimonial recau en edificis d’arquitectura modernista i noucentista aixecats a inicis del segle XX i en l’església parroquial de la Sagrada Família, obra del mestre d’obres Pau Duarri, amb el campanar projectat per l’arquitecte Bernadí Martorell.
També, cal accentuar el conjunt arquitectònic de la Colònia de Palà de Torroella, exemple del passat industrial i una de les colònies tèxtils més ben conservades del riu Cardener, amb el mas Palà, l’església del Roser, el convent, la casa de l’amo, l’antiga porteria, els jardins i horts, el teatre, la fàbrica, el molí i les cases dels treballadors.
A l’inici dels treballs, l’Ajuntament, amb l’equip de treball, va convocar les entitats veïnals, associacions culturals i cíviques, propietaris de masies i cases rurals i veïns en general, per informar-los dels objectius i la importància del treball, el que es va traduir en la col·laboració de moltes persones que varen aportar documents i fotos antigues, així com permetre l’accés a les seves antigues masies.
La fotografia de Sant Cugat del Racó és d’Anna Selga