Notícies de Navàs relacionades amb ensenyament
El Ple de l’Ajuntament de Navàs ha aprovat per unanimitat la moció presentada per tots els partits polítics amb representació (CUP, ERC, PSC i JxN), en què se sol·licita al Departament d’Educació que compri, i no llogui, els edificis de l’Escola Diocesana que el curs 2022-2023 passaran a ser de titularitat pública. A continuació copiem el text íntegre de la moció aprovada:
MOCIÓ PRESENTADA PER TOTS ELS PARTITS POLÍTICS PER INSTAR AL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ LA COMPRA DELS EDIFICIS EDUCATIUS QUE EL CURS 2022-2023 PASSARAN A SER DE TITULARITAT PÚBLICA
Davant del preacord signat entre el Departament d’Educació, la titularitat de l’Escola Diocesana de Navàs Fundació Privada i l’Ajuntament de Navàs, a causa de petició d’integració de les escoles concertades del nostre poble en base al Decret Llei 10/2019 de 28 de maig, en què s’especifica que el Col·legi Sant Josep i l’Escola Diocesana passaran a la xarxa pública a partir del curs 2022-2023, fet que comportarà l’increment de l’oferta educativa pública de Navàs i, per conseqüència, el municipi passarà a tenir única i exclusivament ensenyament públic, considerem que ens trobem en una situació més que favorable per tal d’aconseguir un edifici en propietat on l’alumnat del nostre poble pugui desenvolupar les seves tasques escolars, i més tenint en compte que els darrers 10 anys, les famílies que han apostat per una escolarització pública en la secundària dels seus fills i filles, ho han hagut de fer en mòduls prefabricats que, mica en mica, s’han anat deteriorant. És a dir, ens trobem davant un moment immillorable per resoldre definitivament aquesta problemàtica existent. Per tot plegat, exposem:
- Tenir un institut públic en un edifici en propietat ha estat i és una reivindicació constant al nostre municipi des del 1994, quan el Departament va tancar el col·legi de BUP Anna Soler i Daniel, de titularitat municipal, que estava situat a l’actual Escola de Música. És, a més, una causa per la que han lluitat tres generacions de mares i pares del nostre poble en diferents moments de la nostra història.
- Des del curs 2011-2012, Navàs torna a tenir un institut-escola públic, tot i que es troba en mòduls prefabricats que actualment pateixen la degradació dels anys. A més, els mòduls estan situats en un terreny cedit per una propietat privada, concessió de la qual expira el 2024.
- Des del 2011, els diferents equips de govern de l’Ajuntament de Navàs han negociat amb la direcció dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central la construcció d’un edifici nou. S’han exposat sobre la taula diferents fórmules, i des de l’Ajuntament sempre s’ha treballat per tal d’afavorir totes les demandes interposades pel Departament, com és ara la modificació del POUM per poder tenir un terreny adequat per a la construcció d’un nou edifici, o estudiar la viabilitat de construir un annex a l’actual Escola Sant Jordi. Aquestes negociacions es van aturar, per part del Departament, en el moment que la titularitat de l’Escola Diocesana de Navàs va sol·licitar el pas dels seus centres educatius a la titularitat pública.
És per tot això que els grups de la CUP, ERC, PSC i JuntsxNavàs proposem al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents acords:
- Instar al Departament d’Educació per a que solucioni la problemàtica preexistent i es decideixi per la compra dels edificis, passant d’aquesta forma a ser de titularitat pública, segons la possibilitat que s’estableix en l’article 3, punt 4, apartat c) del Decret Llei 10/2019, de 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. S’acabaria així amb una reivindicació de més de 25 anys i consolidaria l’educació pública obligatòria i post-obligatòria al nostre municipi.
- Instar al Departament d’Educació que en l’acord signat s’especifiqui clarament que, en cas que s’opti per un lloguer, aquest sigui amb opció de compra.
- Instar al Departament d’Educació que indistintament de la decisió presa pel Departament pel que fa al lloguer o compra dels edificis, el curs 2022-2023, una vegada definida l’oferta educativa, els centres educatius que passen a ser de titularitat pública (Col·legi Sant Josep i Escola Diocesana) i l’actual edifici de primària de l’IE Sant Jordi han de ser reformats segons el criteri del propi Departament per tal de solucionar algunes de les mancances estructurals que ara presenten a fi d’adaptar-los a les noves necessitats.
- Comunicar aquest acord al Departament d’Educació, i concretament a la persona que ostenti la Conselleria, a la Direcció General de Centres Públics i a la Direcció dels Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Catalunya Central.