Notícies de Navàs relacionades amb ensenyament

Els empresaris aposten per la formació en la 1ª Jornada Industrial a l’EDN

L’any 1951 neix l’Escola de Formació Professional Casal Jesús Obrer, sota l’empara del senyor Vicenç Vidal i dirigida pel senyor Lluís Badia. Aquest Casal i ara Escola Diocesana no pot negar que és ben present a la nostra comarca i a les comarques veïnes amb treballadors format a les nostres aules i tallers. De la nostra escola han sortit gran quantitat de tècnics i especialistes en la majoria de les branques que l’empresa necessita.
És per tot això que vam decidir fer aquesta 1a Jornada el dia 31 de gener, festivitat de Sant Joan Bosco, patró dels estudiants de la Formació Professional. En aquesta jornada demanàvem als empresaris d’empreses del Bages i Berguedà quines necessitats tenien i què demanaven als nostres estudiants quan els oferien una feina.
Vam comptar amb la presència de representants de recursos humans, gerents, encarregats d’empreses com Denso, amb prop d’un miler de treballadors; Inoxforma, amb vora 100 i especialistes en la fabricació de boles per a vàlvules soldades sota una forma molt personal; Dimai, empresa dedicada a la soldadura per ultrasons; Model Pack Innova, una empresa familiar que proporciona al mercat espanyol totes les terrines plàstiques d’ametlles, olives, etc. dels supermercats; Mecanitzats Soler Alsina, de Navàs,especialistes en l’elaboració de mecanitzats; Alamed, una nova indústria 4.0 o Montajes Rus, l’empresa encarregada de dotar tot el sector de la mineria de màquines, camions o dragadores que sovint es munten dins de les pròpies galeries de la mina per les seves grans dimensions.
Una vegada presentades les empreses al públic assistent, va ser el torn de les paraules. Què espera el món de l’empresa dels nostres alumnes?
Ja Henry Ford, fundador de la companyia Ford Motor Company, tenia molt clar el secret de l’èxit: No pots aprendre a l’escola el que el món farà el proper any,
però també tenia molt clar que la formació és la clau per arribar a treballar en qualsevol empresa.
Miquel Riera, de Model Pack Innova té molt clar què busca en els seus treballadors, actitud. Actitud positiva, que brillin els ulls dels aspirants a treballadors quan se’ls explica la feina. Albert Cerro, de Montajes Rus, insisteix en la idea, es busquen treballadors amb ganes d’aprendre, que vinguin ja amb la base que l’escola els proporciona, i que vulguin aprendre el que fa de diferent cada empresa. Tenir la ment oberta i receptiva a tots els nous imputs que arriben de l’empresa crea treballadors formats i preparats.
Albert Bardají, de Dimai, va insistir en el tema dels coneixements que s’aprenen en el dia a dia de l’escola, tant teòrics com pràctics, però també va insistir en la importància de treballar en allò que ens agrada, perquè la motivació en anar cada dia a la feina és una eina fonamental per al treballador.
Tots els industrials van coincidir a remarcar que quan demanen alumnes a l’escola per realitzar les pràctiques i com a futurs treballadors, sovint l’escola no els en pot oferir. Actualment es necessiten tants operaris que l’ensenyament de la Formació Professional no dona l’abast. Els alumnes de Cicles Formatius i els de Formació Ocupacional tenen garantida la feina en un 98% en el cas de la nostra escola, però l’EDN no té prou alumnes per a totes les demandes de llocs de treball que la indústria ens fa.
Cal destacar que dels 8 ponents que hi havia a la taula, 4 eren exalumnes del centre.
A nivell de concretar en el tipus d’estudis més demanats, els empresaris van destacar el fet que majoritàriament els Cicles Formatius estan formats per nois i que són molt poques les noies que volen accedir a aquest tipus de feina, quan el fet de ser noia no és cap impediment per treballar en les seves empreses. També van donar molt valor a la polivalència i al fet de tenir coneixements de diferents branques, i per això van destacar el Cicle Formatiu d’Automatizació i Robòtica com un cicle que permet aquesta dualitat.
Tanquem amb una nova frase d’un rector de Harward que vol destacar la importància que escola i empresa vagin unides: “Si creus que l’educació és cara, prova amb la ignorància.”
Nosaltres, sortosament per a l’escola, formem els estudiants en educació, un bé que mai els podran prendre.

Publicació: 06/02/2018 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dijous 16 de Gener de 2020
Alumnes d'Erasmus als dos instituts
Divendres 27 de Desembre de 2019
30 anys de Pastorets al Col·legi Sant Josep
Dilluns 16 de Desembre de 2019
Xerrada sobre l'edifici de l'Institut-Escola Sant Jordi
Dimarts 10 de Desembre de 2019
El Col·legi Sant Josep a l’European Schoolnet
Dijous 17 d'Octubre de 2019
Taller de prevenció d'alcohol, tabac, i sucres i begudes energètiques
Divendres 12 de Juliol de 2019
PREMI NACIONAL AL COL·LEGI SANT JOSEP PEL PROJECTE ETWINNING “MONUMENTAL EUROPE”
Dimecres 10 de Juliol de 2019
Col·legi Sant Josep a Brussel·les, treballant per les noves pedagogies de l’educació del segle XXI
Dijous 06 de Juny de 2019
La navassenca Marta Vila guanya el premi del XXIVè "El gust per la lectura"
Dilluns 03 de Juny de 2019
Versions. Exposició artística de l'alumnat de 1r ESO a La Volta
Dilluns 03 de Juny de 2019
La navassenca Íngrid Rodríguez queda finalista al premi de "Relatos cortos"
Dilluns 20 de Maig de 2019
El Col·legi Sant Josep rep un premi europeu sobre la sostenibilitat i la reducció de residus
Dilluns 15 d'Abril de 2019
2a JORNADA INDUSTRIAL A L’EDN
Divendres 29 de Març de 2019
Fridays for future
Divendres 29 de Març de 2019
La 3a Trobada de cooperatives escolars aplega més de 550 alumnes del Bages a Navàs
Dimecres 20 de Març de 2019
L’EDN al Saló de l’Ensenyament
Subscriu-te a la newsletter de Navàs