Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

Els nascuts a Serón es trobaran a Navàs en la presentació de ‘La memoria silenciada de Serón’

El proper dissabte, dia 9 de novembre a 2/4 d’1 del migdia, es presentarà a la sala d’actes de l’Escola Diocesana de Navàs, el llibre ‘La memoria silenciada de Serón. República, Guerra Civil i Represión Franquista (1931-1945)’, amb l’assistència dels autors Juan Torreblanca Martínez y Eusebio Rodríguez Padilla, acompanyats per l’alcalde de Serón, Juan Antonio Lorenzo, en un acte organitzat pels ajuntaments de Navàs, Sallent i Navarcles.

A l’acte, que és obert a tothom, s’hi han convidat molt especialment els nascuts a Serón d’una bona colla de municipis del Bages i Berguedà, amb una carta personalitzada signada pels respectius alcaldes de cada població. Els ajuntaments que hi han col·laborat són: Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Balsareny, Artés, Avinyó, Callús, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Puig-reig i Gironella.
El programa d’activitats començarà a Navarcles, a les 10 del mati amb una recepció al Centre Cultural, amb salutacions de l’alcalde de Serón i Navarcles.
A 2/4 d’1 del migdia es farà la presentació del llibre de Serón a Navàs, amb la participació dels autors, les intervencions dels historiadors Miquel Arceda i Josep Carles Robert, de Navàs i Sallent respectivament, així com dels parlaments dels alcaldes de Serón, i Navàs.
A 2/4 de 3 de la tarda, a l’escola Torres Amat de Sallent, es farà un dinar de germanor que tindrà com a plat principal les ‘migas’.
‘La memoria silenciada de Serón’ és un treball d’investigació de més de sis-centes pàgines escrites a quatre mans per Eusebio Rodríguez Padilla i Juan Torreblanca (doctors en història) que recuperen la trajectòria del poble en una etapa difícil i complicada de la seva història, marcada per una comunitat de miners que formaven part de l’avantguarda del moviment obrer d’Almeria. Un moviment que es va implicar en la vida pública municipal amb l’arribada de la República, i que es va haver d’enfrontar durament al grup social que havia governat i controlat tradicionalment aquella terra.
Amb l’inici de la guerra, el Comitè Revolucionari de Serón marca les pautes a la comarca del Alto Almanzora i dels pobles de la zona de Baza, algunes vegades amb violència, extrem que va provocar més endavant, que la repressió franquista fos tremendament dura.
Sinopsis del llibre
“Por su conflictividad social durante la Restauración y la II Republica, Serón se había convertido en un bastión del movimiento obrero almeriense. Pocos municipios de la provincia de Almería vivieron de una forma tan agitada las convulsiones sociales que se produjeron durante la República, la Guerra Civil y una durísima posguerra. En esta investigación se analiza como el proletariado minero y rural se convirtió en el grupo objetivo de la violencia franquista, mediante un proceso organizado de eliminación del movimiento obrero organizado en el municipio.
Después de tres años de guerra en la que se producen alteraciones y desordenes, reclutamientos forzosos, refugiados, racionamiento, incautación y destrucción del patrimonio y de los daños colaterales que se sufren y padecen en todas las guerras, buena parte de la población recibió con alivio la terminación de la guerra y de la llegada de la tan ansiada paz.  A la larga lista de muertos y desparecidos en combate y en la retaguardia, una variedad de situaciones venían a sumarse para magnificar la dimensión de la tragedia: Exiliados, huidos en el monte, presos, fusilados, desterrados, viudas, huérfanos. Prácticamente todas las familias seronenses, de uno y otro bando, estaban marcadas por el estigma de la tragedia. Todos lloraban sus muertos y curaban sus heridas,  pero  muchos tenían que hacerlo silenciosamente, humillados por la derrota, para ellos su tragedia no acabó con el fin de la guerra, una pesada losa de odios y rencores seculares  se convirtió en la peor de las pesadillas.”

Publicació: 07/11/2013 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dijous 11 d'Abril de 2024
PREESTRENA DE L’ESPECTACLE «EL COCODRIL CREC» (Gratuït)
Dimarts 09 d'Abril de 2024
Espectacle «MARRO DE BRUIXES» de la companyia Cosinsart
Dilluns 08 d'Abril de 2024
CONCERT ANIVERSARI CORAL NOVA 20 ANYS!
Dilluns 08 d'Abril de 2024
ESTRENA DEL NOU SHOW MUSICAL DE LES ESTRELLES D’OR
Dimarts 02 d'Abril de 2024
CARAMELLES NAVÀS 2024
Dimarts 02 d'Abril de 2024
EXPOSICIÓ "AIGUA" A LA BIBLIOTECA DE NAVÀS
Dimecres 27 de Març de 2024
CANTADA DE CARAMELLES A NAVÀS, CASTELLADRAL I PALÀ DE TORROELLA
Dilluns 18 de Març de 2024
NO ET BEGUIS L’AIGUA de Woody Allen
Dimecres 06 de Març de 2024
ESPECTACLE FAMILIAR «EL BOSC»
Dimecres 28 de Febrer de 2024
Pel·lícula "EL MESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR"
Divendres 09 de Febrer de 2024
ENTRADES A LA VENDA DE LES GIRLS LIKE THAT
Dilluns 05 de Febrer de 2024
Entrades a la venda pel CONCERT: «DE LA TERRA»
Divendres 12 de Gener de 2024
ARRIBA EL IX CONCURS DE RELATS BREUS
Subscriu-te a la newsletter de Navàs