Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

EXPOSICIÓ DE CARTELLS DE LA FIRA DE PRIMAVERA

Diumenge 1 de maig. De 9 a 19h. Passeig Ramon Vall

En motiu de la 90a edició de la Fira de Primavera, hem preparat un recull dels cartells de Fira des de l’any 1967 fins l’actualitat. No us perdeu aquest passeig per la història de Navàs!

Per a donar a conèxier la Fira als navassencs i als comarcans, potencials visitants, cada any s’ha editat un cartell per a penjar-lo als aparadors de les botigues i un programa, que anuncia els actes que es faran durant la fira. Aquest es distribueix gratuïtament a totes les cases del poble.

En els primers anys i al llarg dels anys setanta, el cartell i la portada del programa solen ser diferents. A partir de la dècada dels vuitanta, ja coincideixen, tenen el mateix motiu.

El cartell de l’any 1967 es va fer a 5 tintes a Impremta Sunyer. Sota el títol “Feria de Primavera Navàs” hi anunciava el que es podia trobar a la Fira, “Automóviles, camiones, tractores, maquinaria agrícola, electrodomésticos” i convidava a venir-hi amb la suggerent frase “A Vd. le interesa visitarla, en su más vasta y variada exposición”. Com a element decoratiu hi havia un dibuix d’un cotxe de luxe.

El de l’any següent el dissenyà Esparbé de Manresa i es va imprimir a Bausili Industrias Gráficas també de dita ciutat; s’hi pot veure una gran flor com a motiu central i és d’estil hippy, molt a la moda de llavors. L’any 1970 al cartell hi figurava un dibuix del navassenc Manuel Costa i Torrentallé. En els anys 1974 i 1977 hi ha un dibuix d’una majorette i els actes de la Fira.

Per a triat l’autor del cartell, s’han seguit dos procediments o s’ha escollit directament per la Comissió de la Fira o s’ha seleccionat per mitjà d’un concurs.

El navassenc Jaume Gubianas i Escudé és qui ha dissenyat més vegades el cartell, sovint de manera individual, o en alguna ocasió amb el seu germà Valentí.

El concurs es va celebrar deu anys (1984-93) i estava reservat a “tots els habitants del terme municipal de Navàs”, sense limitació d’edat. Els motius havien de tenir relació amb la Fira de Primavera i calia posar-hi “Navàs, Fira de Primavera” amb els dies, el mes i l’any i durant uns anys l’escut del poble. Amb totes les obres presentades se’n feia una exposició. El primer premi consistia en una placa i diners, que van de les 5.000 pesetes del primer fins les 40.000 pessetes del darrer. També es concedien accèssits en alguns anys.

Els motius decoratius dels cartells des de 1971 a 1982 són molt semblants. Hi ha en primer lloc, referències a la Fira multisectorial amb rodes dentades relacionades amb la maquinària o mecànica, llançadores pel tèxtil; algun element de tant en tant indicatiu de la pagesia (forca, espiga). En segon lloc, hi ha flors per a simbolitzar la primavera. Només hi ha una excepció a l’any 1977 on hi ha una foto aèria de Navàs amb el Passeig durant la Fira a primer terme.

El 1983 un dibuix de Gaspar Badia i Masgrau trenca radicalment l’estil dels tradicionals cartells, utilitzant l’art abstracte, que en els anys següents, fora d’algunes excepcions serà la tònica.

A partir de l’any 1996 tornen a aparèixer motius relacionats amb la indústria i especialment el comerç, però realitzats amb un estil modern.

En l’actualitat, els últims cartells de Fira han estat escollits per mitjà d’un concurs, o bé, per encàrrec a dissenyadors locals com la Gemma Rovira de Sadurní Comunicació Gràfica o en Francesc Cabra de KVRA.

Publicació: 19/04/2022 a les 18:21
Altres notícies relacionades
Divendres 29 de Setembre de 2023
BECA X ARTISTES DE LA XARXA DE POBLES CREATIUS
Divendres 29 de Setembre de 2023
FESTIVAL TEST 2023 A NAVÀS
Dilluns 25 de Setembre de 2023
ETS NASCUT EL 2005? SAPS QUE TENS DRET A ADQUIRIR EL BO CULTURAL JOVE 2023 DE 400 EUROS?
Dilluns 25 de Setembre de 2023
ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA PRIMERA JORNADA DE TEATRE DE LA CATALUNYA CENTRAL A NAVÀS
Divendres 25 d'Agost de 2023
PROGRAMACIÓ CASAL SANT GENÍS
Dimecres 05 de Juliol de 2023
LA XARXA DE POBLES CREATIUS JA TÉ UNA WEB QUE AGLUTINA L'OFERTA CULTURAL
Divendres 16 de Juny de 2023
Teatre i col·loqui «NO ES PAÍS PARA NEGRAS». Una comèdia dramàtica que et congela el somriure.
Dijous 15 de Juny de 2023
38è PREMI FLAMA
Dimecres 07 de Juny de 2023
REVETLLA DE SANT JOAN I V CANVI D’ESTELADA
Dimarts 06 de Juny de 2023
L’ESPECTACLE «FIBLADES» DISSABTE VA FER VIBRAR LES 240 PERSONES QUE VAN OMPLIR LA FÀBRICA DE VILADOMIU NOU
Divendres 02 de Juny de 2023
4t FESTIVAL D'HAVANERES «GENT DE TERRA ENDINS»
Divendres 12 de Maig de 2023
Quan l’astrofísica troba el circ! No et perdis l’espectacle «PRÒXIMA CENTAURI» d'Oriol Borràs!
Dimarts 09 de Maig de 2023
FESTIVAL ESPURNES BARROQUES 2023 (6a edició): “NATURA EN DANSA”
Dimarts 25 d'Abril de 2023
L'OMBRA D'EN PETER PAN
Subscriu-te a la newsletter de Navàs