Notícies sobre Comerç de Navàs

EXPOSICIÓ DE CARTELLS DE LA FIRA DE PRIMAVERA

Diumenge 1 de maig. De 9 a 19h. Passeig Ramon Vall

En motiu de la 90a edició de la Fira de Primavera, hem preparat un recull dels cartells de Fira des de l’any 1967 fins l’actualitat. No us perdeu aquest passeig per la història de Navàs!

Per a donar a conèxier la Fira als navassencs i als comarcans, potencials visitants, cada any s’ha editat un cartell per a penjar-lo als aparadors de les botigues i un programa, que anuncia els actes que es faran durant la fira. Aquest es distribueix gratuïtament a totes les cases del poble.

En els primers anys i al llarg dels anys setanta, el cartell i la portada del programa solen ser diferents. A partir de la dècada dels vuitanta, ja coincideixen, tenen el mateix motiu.

El cartell de l’any 1967 es va fer a 5 tintes a Impremta Sunyer. Sota el títol “Feria de Primavera Navàs” hi anunciava el que es podia trobar a la Fira, “Automóviles, camiones, tractores, maquinaria agrícola, electrodomésticos” i convidava a venir-hi amb la suggerent frase “A Vd. le interesa visitarla, en su más vasta y variada exposición”. Com a element decoratiu hi havia un dibuix d’un cotxe de luxe.

El de l’any següent el dissenyà Esparbé de Manresa i es va imprimir a Bausili Industrias Gráficas també de dita ciutat; s’hi pot veure una gran flor com a motiu central i és d’estil hippy, molt a la moda de llavors. L’any 1970 al cartell hi figurava un dibuix del navassenc Manuel Costa i Torrentallé. En els anys 1974 i 1977 hi ha un dibuix d’una majorette i els actes de la Fira.

Per a triat l’autor del cartell, s’han seguit dos procediments o s’ha escollit directament per la Comissió de la Fira o s’ha seleccionat per mitjà d’un concurs.

El navassenc Jaume Gubianas i Escudé és qui ha dissenyat més vegades el cartell, sovint de manera individual, o en alguna ocasió amb el seu germà Valentí.

El concurs es va celebrar deu anys (1984-93) i estava reservat a “tots els habitants del terme municipal de Navàs”, sense limitació d’edat. Els motius havien de tenir relació amb la Fira de Primavera i calia posar-hi “Navàs, Fira de Primavera” amb els dies, el mes i l’any i durant uns anys l’escut del poble. Amb totes les obres presentades se’n feia una exposició. El primer premi consistia en una placa i diners, que van de les 5.000 pesetes del primer fins les 40.000 pessetes del darrer. També es concedien accèssits en alguns anys.

Els motius decoratius dels cartells des de 1971 a 1982 són molt semblants. Hi ha en primer lloc, referències a la Fira multisectorial amb rodes dentades relacionades amb la maquinària o mecànica, llançadores pel tèxtil; algun element de tant en tant indicatiu de la pagesia (forca, espiga). En segon lloc, hi ha flors per a simbolitzar la primavera. Només hi ha una excepció a l’any 1977 on hi ha una foto aèria de Navàs amb el Passeig durant la Fira a primer terme.

El 1983 un dibuix de Gaspar Badia i Masgrau trenca radicalment l’estil dels tradicionals cartells, utilitzant l’art abstracte, que en els anys següents, fora d’algunes excepcions serà la tònica.

A partir de l’any 1996 tornen a aparèixer motius relacionats amb la indústria i especialment el comerç, però realitzats amb un estil modern.

En l’actualitat, els últims cartells de Fira han estat escollits per mitjà d’un concurs, o bé, per encàrrec a dissenyadors locals com la Gemma Rovira de Sadurní Comunicació Gràfica o en Francesc Cabra de KVRA.

Publicació: 19/04/2022 a les 18:21
Altres notícies relacionades
Dilluns 18 de Juliol de 2022
NOVA INVERSIÓ AL POLÍGON INDUSTRIAL
Dilluns 11 d'Abril de 2022
CAMPANYA COMERCIAL SOMNIS
Dijous 07 d'Abril de 2022
90a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
Dimecres 30 de Març de 2022
OBERT PROCÉS SELECTIU PER A L’ATORGAMENT DE LLICÈNCIES PER AL MERCAT SETMANAL DE NAVÀS
Dijous 24 de Febrer de 2022
ELS ESTABLIMENTS DE NAVÀS SURTEN AL CARRER!
Dilluns 07 de Febrer de 2022
OBERT PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A PARTICPAR A LA FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS (30 d’abril i 1 de maig de 2022)
Dimecres 22 de Desembre de 2021
PROJECTE SOBRE TAULES DE COMERÇ PER A L’ENFORTIMENT DEL SECTOR COMERCIAL I ECONÒMIC A NAVÀS
Dimarts 21 de Desembre de 2021
MERCAT DE NAVÀS
Dilluns 20 de Desembre de 2021
GUANYADORS/ES DEL CONCURS DE PESSEBRES 2021
Divendres 17 de Desembre de 2021
CONCURS DE PESSEBRES (Fira del Regal)
Divendres 17 de Desembre de 2021
CONCURS D'APARADORS DE NADAL 2021
Dimarts 14 de Desembre de 2021
FIRA DEL REGAL DE NAVÀS
Dimarts 23 de Novembre de 2021
Taller el canal electrònic a les administracions
Dijous 28 d'Octubre de 2021
TORNA EL NAVÀS T'APASSIONA
Dimecres 06 d'Octubre de 2021
89A FIRA DE TARDOR DE NAVÀS
Subscriu-te a la newsletter de Navàs