Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

FIBLADES FA VIBRAR EL PÚBLIC DURANT LA SEVA ESTRENA EN UNA FÀBRICA VELLA DE SALLENT PLENA DE GOM A GOM

Dissabte 18 de juny, la Llançadora, la nova xarxa d’arrel de la Catalunya central formada pels esbarts Dansajove de Navàs, Nou Sant Jordi de Gironella i l’Esbart Vila de Sallent van presentar Fiblades, el primer espectacle creat per aquesta fusió. Amb un pati de butaques de la Fàbrica Vella de Sallent gairebé ple, amb més de 450 espectadors, es va presentar Fiblades un espectacle coreogràfic que recull la vida a les colònies tèxtils dels tres municipis amfitrions.

Fiblades ho fa des d’una visió critica, contrastant amb tot el què s’ha pogut fer fins ara, explicant històries silenciades com l’abús, la jerarquia, l’explotació laboral o la homosexualitat contextualitzats en un sistema colonial reclús i opac. L’espectacle representant per a 21 ballarins fa un recorregut per les etapes i vides de les persones que vivien a les colònies, amb una clara representació del poder gràcies a la interpretació de l’amo i el capellà. Un grup de dones transiten entre l’adaptació al sistema i l’empoderament, posant sobre l’escenari temes que ens interpel·len a fer una connexió directa amb les lluites socials actuals.

La posada en escena és curosa i prou simbòlica com perquè el públic pugui fer un recorregut a través de totes aquestes històries. Una escenografia senzilla i singular, acompanya el relat, que genera un viatge emocional per diversos ambients i sensacions. Una proposta escènica trencadora i poc convencional que ens presenta la dansa d’arrel com un llenguatge per on transitar el relat i que més enllà de les formes que tenim associades als esbarts, ens presenta un espectacle de gran qualitat artística que ens parla de persones i de vivències que emociona i colpeix a parts iguals.

El projecte de la llançadora és un projecte únic i mai vist a Catalunya fins ara. La unió dels tres esbarts amb el suport dels 3 Consistoris i la Diputació de Barcelona, per a desenvolupar un projecte innovador va fer que el Pla d’impuls a la dansa d’arrel donés suport a aquesta iniciativa dins de la línia de Suport a la creació. Jordi Fosas, director de Fira Mediterrània, comentava en el debat posterior a l’espectacle, el valor de fer una aposta com aquesta, tenint en compte la dificultat i energia que cal per dur a terme un projecte així, i que, precisament això és el que posa en valor aquest Pla d’impuls, una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya conjuntament Fira Mediterrània, els festivals Ésdansa i Dansàneu, l’Agrupament d’esbarts, la Xarxa d’ateneus de Catalunya i el Programa Mans. El projecte ha estat mentoritzat des de Fira Mediterrània que ha incorporat dos artistes de trajectòria professional per dur a terme un assessorament en el procés de creació en l’àmbit de la dramatúrgia i la proposta coreogràfica, oferint així noves mirades i a la dansa d’arrel.

Fiblades ha estat creat per la ballarina i directora Nuria Hontecillas que també en el col·loqui va agrair als ballarins la confiança dipositada en un projecte nou i va explicar els processos que s’han dut a terme des de l’inici per arribar a l’espectacle presentat. També es va conversar sobre el projecte de la Llançadora en la seva globalitat i compartir tota l’activitat cultural i artística que hi ha al voltant de Fiblades, destacant la tasca de documentació i vincle que s’ha fet amb testimonis del territori i que han servit per d’inspiració per a donar veu i contingut al relat de l’espectacle.

A Navàs, està prevista l’estrena de l’espectacle “Fiblades” el dissabte 22 d’octubre de 2022, a les 18h, al Casal Sant Genís.

Publicació: 20/06/2022 a les 13:09
Altres notícies relacionades
Dilluns 02 d'Octubre de 2023
ACTIVITATS D'OCTUBRE A LA BIBLIOTECA DE NAVÀS
Divendres 29 de Setembre de 2023
BECA X ARTISTES DE LA XARXA DE POBLES CREATIUS
Divendres 29 de Setembre de 2023
FESTIVAL TEST 2023 A NAVÀS
Dilluns 25 de Setembre de 2023
ETS NASCUT EL 2005? SAPS QUE TENS DRET A ADQUIRIR EL BO CULTURAL JOVE 2023 DE 400 EUROS?
Dilluns 25 de Setembre de 2023
ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA PRIMERA JORNADA DE TEATRE DE LA CATALUNYA CENTRAL A NAVÀS
Divendres 25 d'Agost de 2023
PROGRAMACIÓ CASAL SANT GENÍS
Dimecres 05 de Juliol de 2023
LA XARXA DE POBLES CREATIUS JA TÉ UNA WEB QUE AGLUTINA L'OFERTA CULTURAL
Divendres 16 de Juny de 2023
Teatre i col·loqui «NO ES PAÍS PARA NEGRAS». Una comèdia dramàtica que et congela el somriure.
Dijous 15 de Juny de 2023
38è PREMI FLAMA
Dimecres 07 de Juny de 2023
REVETLLA DE SANT JOAN I V CANVI D’ESTELADA
Dimarts 06 de Juny de 2023
L’ESPECTACLE «FIBLADES» DISSABTE VA FER VIBRAR LES 240 PERSONES QUE VAN OMPLIR LA FÀBRICA DE VILADOMIU NOU
Divendres 02 de Juny de 2023
4t FESTIVAL D'HAVANERES «GENT DE TERRA ENDINS»
Divendres 12 de Maig de 2023
Quan l’astrofísica troba el circ! No et perdis l’espectacle «PRÒXIMA CENTAURI» d'Oriol Borràs!
Dimarts 09 de Maig de 2023
FESTIVAL ESPURNES BARROQUES 2023 (6a edició): “NATURA EN DANSA”
Subscriu-te a la newsletter de Navàs