Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

FIBLADES FA VIBRAR EL PÚBLIC DURANT LA SEVA ESTRENA EN UNA FÀBRICA VELLA DE SALLENT PLENA DE GOM A GOM

Dissabte 18 de juny, la Llançadora, la nova xarxa d’arrel de la Catalunya central formada pels esbarts Dansajove de Navàs, Nou Sant Jordi de Gironella i l’Esbart Vila de Sallent van presentar Fiblades, el primer espectacle creat per aquesta fusió. Amb un pati de butaques de la Fàbrica Vella de Sallent gairebé ple, amb més de 450 espectadors, es va presentar Fiblades un espectacle coreogràfic que recull la vida a les colònies tèxtils dels tres municipis amfitrions.

Fiblades ho fa des d’una visió critica, contrastant amb tot el què s’ha pogut fer fins ara, explicant històries silenciades com l’abús, la jerarquia, l’explotació laboral o la homosexualitat contextualitzats en un sistema colonial reclús i opac. L’espectacle representant per a 21 ballarins fa un recorregut per les etapes i vides de les persones que vivien a les colònies, amb una clara representació del poder gràcies a la interpretació de l’amo i el capellà. Un grup de dones transiten entre l’adaptació al sistema i l’empoderament, posant sobre l’escenari temes que ens interpel·len a fer una connexió directa amb les lluites socials actuals.

La posada en escena és curosa i prou simbòlica com perquè el públic pugui fer un recorregut a través de totes aquestes històries. Una escenografia senzilla i singular, acompanya el relat, que genera un viatge emocional per diversos ambients i sensacions. Una proposta escènica trencadora i poc convencional que ens presenta la dansa d’arrel com un llenguatge per on transitar el relat i que més enllà de les formes que tenim associades als esbarts, ens presenta un espectacle de gran qualitat artística que ens parla de persones i de vivències que emociona i colpeix a parts iguals.

El projecte de la llançadora és un projecte únic i mai vist a Catalunya fins ara. La unió dels tres esbarts amb el suport dels 3 Consistoris i la Diputació de Barcelona, per a desenvolupar un projecte innovador va fer que el Pla d’impuls a la dansa d’arrel donés suport a aquesta iniciativa dins de la línia de Suport a la creació. Jordi Fosas, director de Fira Mediterrània, comentava en el debat posterior a l’espectacle, el valor de fer una aposta com aquesta, tenint en compte la dificultat i energia que cal per dur a terme un projecte així, i que, precisament això és el que posa en valor aquest Pla d’impuls, una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya conjuntament Fira Mediterrània, els festivals Ésdansa i Dansàneu, l’Agrupament d’esbarts, la Xarxa d’ateneus de Catalunya i el Programa Mans. El projecte ha estat mentoritzat des de Fira Mediterrània que ha incorporat dos artistes de trajectòria professional per dur a terme un assessorament en el procés de creació en l’àmbit de la dramatúrgia i la proposta coreogràfica, oferint així noves mirades i a la dansa d’arrel.

Fiblades ha estat creat per la ballarina i directora Nuria Hontecillas que també en el col·loqui va agrair als ballarins la confiança dipositada en un projecte nou i va explicar els processos que s’han dut a terme des de l’inici per arribar a l’espectacle presentat. També es va conversar sobre el projecte de la Llançadora en la seva globalitat i compartir tota l’activitat cultural i artística que hi ha al voltant de Fiblades, destacant la tasca de documentació i vincle que s’ha fet amb testimonis del territori i que han servit per d’inspiració per a donar veu i contingut al relat de l’espectacle.

A Navàs, està prevista l’estrena de l’espectacle “Fiblades” el dissabte 22 d’octubre de 2022, a les 18h, al Casal Sant Genís.

Publicació: 20/06/2022 a les 13:09
Altres notícies relacionades
Dilluns 19 de Setembre de 2022
EL 22 D’OCTUBRE NAVÀS PRESENTARÀ L’ESPECTACLE FIBLADES
Dilluns 25 de Juliol de 2022
ANEM AL LICEU! (PLACES EXHAURIDES!!)
Dilluns 25 de Juliol de 2022
PROGRAMACIÓ CASAL SANT GENÍS SEGON SEMESTRE 2022
Divendres 08 de Juliol de 2022
S’OBRE EL PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A PARTICIPAR A LA FIRA DE TARDOR – FIRA D’ARTESANIA DE NAVÀS (16 d’octubre de 2022)
Dimarts 28 de Juny de 2022
ARRIBA LA FESTA INTERCULTURAL A NAVÀS
Dimarts 14 de Juny de 2022
FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS
Dimarts 07 de Juny de 2022
BUSQUEM EL NOU PUBILLATGE NAVASSENC!!
Dijous 19 de Maig de 2022
RECORREGUT CULTURAL I GEOLÒGIC PEL PLA DE SANT PERE "Sant Cugat del Racó, Navàs"
Dilluns 09 de Maig de 2022
CORAL NOVA DE NAVÀS, 37è Premi Flama
Dimarts 19 d'Abril de 2022
EXPOSICIÓ DE CARTELLS DE LA FIRA DE PRIMAVERA
Dimarts 12 d'Abril de 2022
40 ANYS EULÀLIA I GENÍS
Dimarts 12 d'Abril de 2022
PÍNDOLES - Teatre breu en espais vius
Divendres 01 d'Abril de 2022
PREESTRENA ESPECTACLE CICLES
Dimarts 22 de Febrer de 2022
EL CARNESTOLTES REGANSER ARRIBA A NAVÀS!
Dilluns 14 de Febrer de 2022
JURAT DE LA 18A CONVOCATÒRIA DE TESTIMONI ESCÈNIC "POBLES CREATIUS"
Subscriu-te a la newsletter de Navàs