Notícies d'economia i desenvolupament de Navàs

La producció de vi a l’època medieval posa en valor les restes de premses, tines i trulls

El treball meticulós i exhaustiu realitzat per inventariar, documentar, descriure i localitzar restes arqueològiques relacionades amb les tècniques ancestrals d’elaboració del vi, pels germans Ramon i Jaume Corominas de Cercs, va ser el motiu de la presentació del llibre «Premses, tines i trulls», que finalment no va tenir ni la presència dels autors ni del llibre, exahurit i a l’espera una segona edició. L’acte va tenir lloc a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs, amb les intervencions de la historiadora Rosa Serra, la pedagoga  Maria Estruch i del vinyaire Isidre Vinyas, de Vinyes d’Empremta.
El regidor de Promoció Econòmica, Joan Fernàndez, va fer la presentació de l’acte i va excusar la no assistència dels germans Corominas, per una causa imprevista. També va dir que hi hauria una nova xerrada, en aquesta ocasió sobre el terreny amb el Ramon i el Jaume Corominas, més endavant. L’acte s’inclou en la setmana prèvia a la Fira de Tardor que posa l’accent en els productes de proximitat, ecològics i la gastronomia.
Rosa Serra va destacar el treball incansable dels germans Corominas, que han dedicat un quart de segle a investigar i documentar restes relacionades amb la producció de vi, a l’època medieval (s. X – XV). Isidre Vinyas, va defensar el seu projecte de crear un espai únic de paisatge vitivinícola als costers de Vilafresca, la reivindicació d’un patrimoni infravalorat, la recuperació de varietats autòctones i fent el vi com abans.
Maria Estruch, va explicar i mostrar en imatges extretes del llibre, com funcionaven les premses, tines i trulls excavades a les roques, ben a prop de les vinyes, i les tècniques que s’utilitzaven per aprofitar fins a l’última gota de vi.
L’acte va cloure amb un tast de vi blanc natural, macabeu cent per cent, de nom Rabassa, de Vinyes d’Empremta, i productes de proximitat com els embotits de Navàs i Casserres, formatge de la Nou, i galetes de la pastisseria Mas.

Publicació: 12/10/2017 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dilluns 17 de febrer de 2025
OBERT EL PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A PARTICIPAR A LA FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS (3 i 4 de maig de 2025)
OBERT EL PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A PARTICIPAR A LA FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS (3 i 4 de maig de 2025)
Dijous 12 de desembre de 2024
Tiquet Rural 2025
Tiquet Rural 2025
Dimecres 30 d'octubre de 2024
A BON BOCÍ, BON GLOP DE VI! NAVÀS US ANIMA A SORTIR DE TAPES!
A BON BOCÍ, BON GLOP DE VI! NAVÀS US ANIMA A SORTIR DE TAPES!
Dimarts 22 d'octubre de 2024
BASES DE CONVOCATÒRIA PER A LA COBERTURA TEMPORAL DE COORDINADOR/A DE GENT GRAN I CONSTITUCIÓ D’UNA BORSA DE TREBALL (A1)
BASES DE CONVOCATÒRIA PER A LA COBERTURA TEMPORAL DE COORDINADOR/A DE GENT GRAN I CONSTITUCIÓ D’UNA BORSA DE TREBALL (A1)
Dimarts 15 d'octubre de 2024
92a FIRA DE TARDOR
92a FIRA DE TARDOR
Dimarts 15 d'octubre de 2024
Presentació de la mà de Maria Nicolau, cuinera, autora del llibre Cremo! i col·laboradora habitual de Catalunya Ràdio, TV3 i El País
Presentació de la mà de Maria Nicolau, cuinera, autora del llibre Cremo! i col·laboradora habitual de Catalunya Ràdio, TV3 i El País
Divendres 04 d'octubre de 2024
CAMINADA ENTREVINYES
CAMINADA ENTREVINYES
Dilluns 01 de juliol de 2024
S’OBRE EL PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A LA FIRA DE TARDOR
S’OBRE EL PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A LA FIRA DE TARDOR
Divendres 10 de maig de 2024
PLANS LOCALS D'OCUPACIÓ 2024
PLANS LOCALS D'OCUPACIÓ 2024
Divendres 22 de març de 2024
EL SERVEI D’OCUPACIÓ LOCAL DE L’AJUNTAMENT DE NAVÀS
EL SERVEI D’OCUPACIÓ LOCAL DE L’AJUNTAMENT DE NAVÀS
Dimarts 12 de desembre de 2023
AJUTS A LA CONTRACTACIÓ
AJUTS A LA CONTRACTACIÓ
Dimarts 14 de novembre de 2023
HAS ESTUDIAT ADE, ECONOMIA O CIÈNCIES POLÍTIQUES? VOLS TREBALLAR A L’AJUNTAMENT?
HAS ESTUDIAT ADE, ECONOMIA O CIÈNCIES POLÍTIQUES? VOLS TREBALLAR A L’AJUNTAMENT?
Divendres 21 d'abril de 2023
EL TOU DEL MUJAL DE CABRA, GUANYADOR DEL PREMI AL MILLOR FORMATGE DE L’ESTAT ESPANYOL A LA CATEGORIA DE PASTA TOVA PELL RENTADA
EL TOU DEL MUJAL DE CABRA, GUANYADOR DEL PREMI AL MILLOR FORMATGE DE L’ESTAT ESPANYOL A LA CATEGORIA DE PASTA TOVA PELL RENTADA
Dilluns 17 d'abril de 2023
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
Dimarts 04 d'abril de 2023
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
91a FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS
Subscriu-te a la newsletter de Navàs