Notícies sobre comunicació de Navàs
Amb la lluna vella de Pasqua arriba el temps d’empeltar els ceps amb les varietats de raïm que escollim per fer un determinat vi o obtenir una especialitat de fruit molt concret a la vinya. Descobrir els secrets de l’art d’empeltar ha estat l’objectiu d’un taller que avui han fet a Navàs, Josep Obradors, vinyaire de 90 anys, i la professora Maria Estruch, experta en temes de viticultura i patrimoni etnològic. L’acte s’ha fet a la sala d’actes de la Biblioteca a partir de migdia.
Tres generacions de vinyaires s’han donat cita en aquest taller que ha començat amb una exposició de Maria Estruch, detallant el com, quan i amb quines eines es fan els empelts, acompanyada de suport audiovisual i la seva àmplia experiència en aquesta matèria.
A continuació, Josep Obradors, ha rematat la classe magistral amb una classe pràctica que ha permès als assistents fer empelts de varietats com macabeu, picapoll, pansera, garona, malvasia i sumoll. El vell vinyaire ha deixat clar que cada empelt era com tenir un fill ‘si planto un bord i empelto, per mi és com tenir un fill a la vinya, és tenir un nou cep per estimar i cuidar’.
La presentació de l’acte ha anat a càrrec de l’alcalde de Navàs, Jaume Casals, que també forma part de les noves generacions de navassencs que tenen vinya i comparteixen l’afició de collir vi amb una colla d’amics.
Aquest és un primer acte que s’enmarca en el Sopar de Maridatge, el Sopar de Vinya i la V Mostra de Vins del Municipi de Navàs i la XXXIII Festa de l’Arrossada de Castelladral, que es farà del 10 al 13 de març, a Palà de Torroella i Castelladral.