La Diputació de Barcelona ha realitzat l’Estudi de reordenació de l’espai públic i l’arbrat a la carretera de Berga de Navàs, l’eix viari principal de connexió del nucli urbà amb els municipis veïns i també un eix neuràlgic on s’hi concentren una part important dels serveis i equipaments municipals, així com gran part del comerç i la restauració del municipi.
El treball, que té com objecte crear un espai més sostenible i saludable per a la ciutadania, on passejar i relacionar-se, ha estat lliurat aquest dimarts per la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, a l’alcalde de Navàs, Genís Rovira.
A dia d’avui, aquest espai, que va ser dissenyat per a la mobilitat amb vehicle privat, presenta mancances a nivell d’accessibilitat i seguretat i sobretot problemes amb l’arbrat viari per conflictes amb façanes i voreres estretes, com ja identificaven el Pla director del verd urbà i el Pla de seguretat viària.
Amb l’objectiu de resoldre aquests problemes i de crear un espai més sostenible i saludable per a la ciutadania, on passejar i relacionar-se, l’Ajuntament de Navàs va demanar a la Diputació de Barcelona la realització d’un estudi per valorar les diferents alternatives d’actuació, previ a encarregar un projecte executiu.
L’estudi ha identificat les mancances i potencialitats d’aquest espai i ha plantejat tres opcions de transformació per trams, valorades econòmicament amb diferents nivells d’intervenció, per facilitar la pressa de decisions al consistori. El cost total de les actuacions previstes en aquest treball oscil·la, segons les opcions, entre 2.115.000 i 3.650.000 euros.
Els objectius comuns a les tres opcions han estat guanyar espai per el vianant, incentivant els recorreguts a peu i disposar d’espais per a terrasses i activitat comercial. També es redueix l’espai destinat als vehicles i es millora i augmenta la presencia del verd urbà i de paviments permeables. En conjunt, l’actuació pretén crear un espai més sostenible, més saludable per a la ciutadania i més amable per viure-hi.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.