Notícies de món rural del municipi de Navàs.

L’ortiga i la cua de cavall al servei de la vinya ecològica

Amb aquestes premissa:‘Les plantes que curen plantes i tornar a la terra el que li treus’, Ricard Coll va centrar la xerrada que va fer sobre aprofitament de les virtuts d’algunes plantes com l’ortiga, la cua de cavall o la consolda per combatre malalties i ajudar al desenvolupament de la vinya des d’una perspectiva biodinàmica i ecològica. L’interès per aquesta qüestió va aplegar unes 40 persones al restaurant 6 Sentits, convocats per la regidoria de Món Rural de l’Ajuntament de Navàs.
Ricard Coll, de Moià, des de fa uns anys s’ha especialitzat en l’experimentació i elaboració d’abstractes de plantes en les quatre modalitats que es poden preparar: cocció, infusió, maceracions i per fermentació.
El sistema de fermentació és el que més utilitza, amb l’ortiga com a estimulant pel creixement i un aliat per combatre el pugó i l’aranya vermella, la cua de cavall com a fungicida contra el míldiu i la cendrosa, i la consolda com a multiplicador cel·lular.
La base d’un bon abstracte de plantes que curen plantes és l’aigua, que s’ha de recollir preferentment de la pluja. L’elaboració d’aquests ungüents es fa en una proporció de 1 quilo de plantes per 10 d’aigua, que s’haurà de remenar de 3 a 4 minuts cada dia per ajudar a fermentar durant un període de 15 a 21 dies en un espai ombrívol. Una vegada filtrat l’abstracte, cada litre de concentrat es dilueix en 9 litres d’aigua, que serà el producte final que es farà servir per ensulfatar els ceps.
La reunió va finalitzar amb un sopar a peu dret a base de diferents bufets de productes snacs salats, formatges i pernil, arròs verd amb calamarcets, mini burguer de ketxup de romaní, secret de porc amb parmentier de patata i cebetes, fruita i textures de xocolata , tot ells elaborats a la cuina del restaurant 6 Sentits. Bodegues Alsina, va aportar tres vins ecològics al maridatge: Collbaix blanc (macabeu i picapoll), Collbaix-El Sagal (merlot i sumoll), i un Bernat Oller (merlot i picapoll negre).

Publicació: 23/05/2014 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dilluns 27 de Novembre de 2023
AVÍS IMPORTANT: TREBALLS D'OBERTURA DE LA FRANJA PERIMETRAL DE PROTECCIÓ AL VOLTANT DEL NUCLI DE PALÀ DE TORROELLA
Dilluns 13 de Novembre de 2023
Finalitzades les obres de millora del camí de l’Alzina del Racó
Dilluns 06 de Novembre de 2023
OBRES D'UN TRAM DEL CAMÍ MUNICIPAL QUE VA CAP A L'ALZINA DEL RACÓ
Dijous 21 de Setembre de 2023
UN ANY MÉS TORNEN LES FABRICANTES!
Dijous 22 de Setembre de 2022
NAVÀS ACOTA LA IMPLANTACIÓ DE PARCS SOLARS FOTOVOLTAICS EN SÒL NO URBANITZABLE
Dimarts 18 de Gener de 2022
GOSSOS DE RASTREIG DE CREU ROJA
Divendres 14 de Gener de 2022
MESURES SANITÀRIES PER PREVENIR LA DIFUSIÓ DE LA GRIP AVIÀRIA
Dijous 04 de Novembre de 2021
SUSPENSIÓ DE LLICÈNCIES PER A CAMPS SOLARS FOTOVOLTAICS I AEROGENERADORS EN SÒL NO URBANITZABLE
Dimarts 09 de Febrer de 2021
Crema controlada a la zona de can Saubeta
Divendres 06 de Març de 2020
El maridatge de Palà mostra el potencial vinícola navassenc
Dilluns 15 de Juliol de 2019
Millora del camí de Cal Tiet
Dijous 11 de Juliol de 2019
Aquest dissabte, música i gastronomia a l'Ad Libitum de Castelladral
Dimecres 12 de Juny de 2019
Diverses actuacions al món rural
Dimarts 19 de Febrer de 2019
Vins originals de Navàs pel Maridatge 2019 a Palà de Torroella
Dilluns 04 de Febrer de 2019
Jornada tècnica "El futur del sector porcí a debat"
Subscriu-te a la newsletter de Navàs