Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

Miquel Obradors Mas ja té la seva Stolperstein

Ahir al matí, en un acte senzill tal com volien les netes de l’homenatjat, es va col·locar la pedra Stolperstein a en Miquel Obradors Mas, nascut a Navàs el 13 de setembre del 1900 i deportat al camp de concentració nazi de Neuengamme el 18 de juliol del 1944.
Amb aquesta Stolperstein ja són sis les que hi ha instal·lades al municipi, en honor a Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol, Ramon Sala Besa i Josep Soler Torrens; un homenatge molt sentit i reivindicatiu, esdevenint així el primer municipi de la Península Ibèrica que col·locava Stolpersteine.

Ahir també es commemorava el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al municipi; s’acabava així la Guerra Civil, començava la repressió. De fet, tan sols tres anys més tard, i també un 29 de gener, Ramon Sala Besa, alcalde d’ERC a Navàs durant el 1936 al 1938, era assassinat d’una injecció al pit al camp de concentració de Güsen. Vint anys després. el 29 de gener de 1959, s’inaugurava l’actual edifici de l’Ajuntament, situat estratègicament per tapar la Cooperativa Obrera «La Fraternitat», l’actual CAP, un indret on el republicanisme i la força obrera era més latent.

Tot plegat ha estat gràcies a la historiadora palanesa Ester Llobet; ella fou qui va començar la recerca a l’arxiu municipal quan l’ITS de Bad Arolsen demanà a l’Ajuntament referències sobre en Miquel Obradors Mas; a partir d’aquí, es va descobrir la seva trista història. També volem agrair les tasques de gestió de la Mireia Vidal Guiu, que s’ha posat en contacte amb en Günter Denmig per la construcció de la Stolperstein.

Paral·lelament a la col·locació d’aquesta sisena Stolperstein, des de la regidoria de Cultura ja s’està treballant per col·locar una placa explicativa dels sis navassencs que van patir l’holocaust; una placa que servirà per museitzar l’espai i donar a conèixer les sis experiències. Tanmateix, s’estan editant 150 exemplars d’un dossier en què hi apareixen els perfils biogràfics dels sis homenatjats, a més d’una petita recerca històrica que senta les bases del treball realitzat en matèria de memòria històrica a l’Ajuntament de Navàs; aquests llibrets es donaran a la biblioteca, a les famílies i als centres escolars de Navàs.

Publicació: 30/01/2019 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dimarts 29 d'Octubre de 2019
Entregats els premis del IV Concurs de relats breus
Divendres 13 de Setembre de 2019
Quins llibres t'agradaria trobar a la Biblioteca?
Dimarts 10 de Setembre de 2019
Queda anul·lada la Marxa de Torxes prevista per avui
Dijous 05 de Setembre de 2019
Actes de la Diada Nacional de Catalunya
Dimecres 26 de Juny de 2019
Arriba la programació de l'Estiu a la Fresca
Divendres 14 de Juny de 2019
Publicat en format digital el llibre de Silencis
Dijous 13 de Juny de 2019
Aprovat el Catàleg de patrimoni de Navàs
Dijous 06 de Juny de 2019
La navassenca Marta Vila guanya el premi del XXIVè "El gust per la lectura"
Dilluns 03 de Juny de 2019
La navassenca Íngrid Rodríguez queda finalista al premi de "Relatos cortos"
Dimecres 22 de Maig de 2019
Joan Coll Canals, 36è Premi Flama
Dimarts 21 de Maig de 2019
Digitalitzats més de 44.000 documents de l'Arxiu Municipal
Dimarts 07 de Maig de 2019
Música i romànic a Valldeperes
Dimecres 03 d'Abril de 2019
Nou reconeixement a Xavier Mas Craviotto
Divendres 01 de Març de 2019
Març: mes de les dones treballadores
Dimarts 26 de Febrer de 2019
Hores del conte coeducatives
Subscriu-te a la newsletter de Navàs