Categoria general per poder customitzar la vista de noticies
Tots els Grups Municipals de l’Ajuntament de Navàs van aprovar una proposta on es demanava la que la Generalitat declari Bé Cultural d’Interès Nacional amb l’objectiu que es protegeixi el patrimoni del nostre passat vitivinícola.
Van presentar la proposta al ple municipal dues persones molt representatives en la recerca i la defensa del patrimoni vitivinícola de Navàs, la mestra Maria Estruch i el vinyaire Isidre Vinyas, que van explicar quin patrimoni tenim i perquè és important protegir-lo i conservar-lo. Tots els grups municipals van agrair la seva participació i la seva tasca, així com les dels nous vinyaires navassencs que treballen per recuperar les vinyes al municipi.
A Navàs en tenim clars exemples de tines en pedra seca, com són les tines de Reixes, i també és usual trobar-se tines, premses i altres elements excavats a la pedra relacionats amb el vi i la olivera. Un clar exemple en són les que trobem al Pla de Sant Pere de les Cigales de Sant Cugat del Racó, les de l’entorn del cim del Castellot a Castelladral i moltissimes d’altres que comptabilitzem en uns 20 conjunts diferents.
Mocions molt semblants ja han estat aprovades en altres ajuntaments de la comarca així com al Consell Comarcal del Bages.
==================
MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS SOBRE LES TINES ENMIG DE LES VINYES DEL BAGES
Atès que el Ple del Consell Comarcal del Bages en data 28 de juliol de 2014, va aprovar una moció presentada pels grups de CiU, PSC, ERC, IC-EUiA, CUP i PP, per tal que el Govern de la Generalitat creï una regulació especial de protecció de les tines del Bages com a bé cultural d’interès patrimonial.
Atès que la moció aprovada manifesta que el Bages vol recuperar un patrimoni inèdit de les seves terres: les tines. Són testimoni de l’existència de grans plantacions de ceps al segles XVIII i XIX, juntament amb els visibles marges de pedra seca dels boscos, i les barraques, que s’usaven com a magatzems de vi. Cada mas tenia les seves vinyes i els pagesos les cuidaven. Però el transport del vi cap al poble i als masos va esdevenir cada cop més car i dificultós. Per això van fer les tines, per elaborar el vi allà mateix, aixafant la verema i deixant fermentar el most fins a obtenir-ne el vi.
En aquest entorn de la nostra comarca on apareixen aquestes construccions insòlites, úniques a tot Catalunya i que es coneixen com a tines enmig de les vinyes. A Navàs en tenim clars exemples com són les tines de Reixes. Al municipi de Navàs també és usual trobar-se tines, premses i altres elements excavats a la pedra relacionats amb el vi i la olivera. Un clar exemple en són les que trobem al Pla de Sant Pere de les Cigales de Sant Cugat del Racó, les de l’entorn del cim del Castellot a Castelladral i moltissimes d’altres que comptabilitzem en uns 20 conjunts diferents.
Al Bages es calcula que existeixen més d’un centenar de tines de pedra seca repartides al mig del bosc. Són un testimoni del passat i protegir-les és un deure perquè les generacions futures coneguin la història de la nostra comarca i del nostre municipi.
Les tines de pedra seca són un patrimoni únic i singular, i per això a iniciativa dels Ajuntaments de Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara les van rehabilitar i l’any 2011 van demanar que les tines fossin considerades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria d’interès etnològic.
Les tines enmig de les vinyes són un testimoni vulnerable a actes incívics, i són freqüents les pintades i els robatoris. Restaurar-les, mantenir-les i fins i tot fer-ne vi hauria de ser un objectiu primordial a la comarca del Bages si volem donar un valor afegit al territori i, a més, podria crear ocupació en una comarca que pateix de prop les conseqüències econòmiques de la crisi econòmica.
Per això, el Ple de la corporació, prèvia deliberació i per unanimitat dels seus membres ACORDA:
PRIMER.- DEMANAR que la Generalitat de Catalunya declari com a BCIN les tines del Bages, i en creï una regulació específica d’especial protecció com a bé cultural d’interès patrimonial.
SEGON.- COMUNICAR aquest acord als ajuntaments de la comarca del Bages, al Departament de Cultura de la Generalitat al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, a la Direcció General de Turisme i a l’Àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona.
No obstant això, el Ple de la corporació decidirà el que estimi oportú.
Navàs, 17 de novembre de 2014