Categoria general per poder customitzar la vista de noticies
La varietat d’olivera corbella i el seu arrelament històric a la comarca del Bages ha estat protagonista de la Festa de l’Arbre a Navàs, on cent quaranta alumnes dels col·legis Sant Jordi i Sant Josep, han participat en la plantada de sis oliveres a la zona esportiva.
Els alumnes de primer i segon de primària acompanyats pels mestres i tècnics de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Navàs i la brigada d’obres, han participat en aquesta jornada que promou el respecte a la naturalesa, la promoció d’un medi ambient sostenible amb el mínim de residus possibles.
Els alumnes de Sant Jordi i Sant Josep han cantant una cançó i han recitat poemes respectivament, perquè “les oliveres creixin fort i es facin ben grans”. Les oliveres es regaran amb aigua no potable d’un pou que hi ha al costat de la zona esportiva. Utilitzant aquesta aigua bo es gasta energia ni clor.
A banda de plantar les oliveres, s’ha fet pedagogia de la varietat d’olivera corbella originària de la vall del Cardener, de Súria i la comarca del Bages. Els alumnes han fet un esmorzar ecològic col·lectiu i sense residus, de pa amb xocolata i una mandarina.
Aquesta varietat d’olivera i els seus fruits va ser molt apreciada duran el modernisme fins a la dècada dels anys vint, el seu cultiu es va estendre, arribant a algunes zones de les províncies de Lleida i Tarragona. Se la coneix també com Corbell, Curbiella a Lleida i Montserratina a Tortosa.
És una varietat molt productiva i regular, molt rústica i tolerant al fred, al climes secs i grans calors. Es reprodueix fàcilment per qualsevol dels mètodes utilitzats amb les demés tipus d’olivera, es força resistent a las plagues més comunes com la negrilla i el Ulldegall (repilo).
La seva època de maduració és primerenca i uniforme, recullin-se al mes de novembre. El fruit es presenta raïmat, i es destina per fer oli d’altíssima qualitat amb aroma i sabor molt peculiar i agradable.
Actualment el seu cultiu, majoritàriament a la comarca del Bages, s’ha reduït a petites explotacions familiars que amb prou feines n’hi ha per l’autoconsum.