Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
L’alcalde de Navàs, Jaume Casals, participarà aquest cap de setmana en l’acte commemoratiu de l’alliberament del camp de Mauthausen organitzat pel Comitè Internacional, i hi participarà en la delegació de l’associació Amical de Mauthausen i altres camps. En aquest homenatge hi haurà delegacions de vint-i-un països.
La delegació catalana ha preparat un viatge on hi haurà diversos instituts, familiars i representants institucionals. La visita els portarà al Castell de Hartheim, la casa d’Anna Pointner i els camps de concentració d’Ebensee, Gusen i Mauthausen.
L’Ajuntament de Navàs va ser pioner a la península ibèrica en homenatjar mitjançant les Stolpersteine els navassencs que van patir els horrors d’aquests camps. Enguany, l’Ajuntament de Navàs, col·locarà dues plaques d’homenatge, una al camp de Mauthausen on cinc navassencs hi van ser empresonats, i l’altra placa al camp d’extermini de Gusen on hi van ser traslladats i assassinats tres d’ells (Esteve Flotats Caus, Josep Soler Torrents i l’alcalde Ramon Sala Besa). Els altres dos navasssencs (Antoni Barberà Pla i Jaume Obradors Grífol) van poder sobreviure i viure l’alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig de 1945.
Enguany la delegació tindrà un marcat accent bagenc ja que també hi haurà els instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer de Manresa i l’INS Gerbart d’Aurillac de Sant Fruitós.
Mauthausen i Gusen
El camp de concentració de Mauthausen i el crematori de Gusen van ser un dels grans complexos d’extermini nazi. Hi va haver fins a 200.000 persones. La meitat van ser assassinades o van morir per les condicions infrahumanes en què vivien. Hi van ser empresonats 10.000 espanyols, 2.200 dels quals eren catalans.
D’entre els presoners catalans que van sobreviure al camp, hi havia el fotògraf Francesc Boix i l’escriptor Joaquim Amat-Piniella, que va plasmar la seva experiència a la novel·la K. L. Reich, una de les grans obres de la literatura sobre l’Holocaust.