Notícies de l'Ajuntament de Navàs

La regidoria de Governació de l’Ajuntament de Navàs ha lliurat als voluntaris de Protecció Civil un desfibril·lador extern automàtic (DEA), que podran fer servir en cas d’emergència per aturades cardíaques.
El lliurament formal d’aquest dispositiu s’ha fet a les dependències de la Policia Local de Navàs, amb el regidor Joan Fernández, el responsable dels voluntaris de Protecció Civil, Josep Isaach i el cap de la Policia Local, Jordi Martínez. Amb aquest ja són tres els aparells desfibril·ladors que s’han implantat al poble de Navàs: CAP, Policia Local i Voluntaris de Protecció Civil. Amb l’adquisició d’aquests aparells l’Ajuntament de Navàs aposta per una política de prevenció i millora de l’assistència mèdica, ja que una actuació ràpida pot salvar la vida a una persona afectada d’una dolència al cor. Navàs, amb aquesta actuació esdevé un poble més cardioprotegit.
El dispositiu (CardiAid) incorpora instruccions acústiques i visuals, recorda i dóna instruccions clares i específiques a l’operador del desfibril·lador, identifica sense errades si una arítmia necessita desfibril·lador, registra automàticament l’ecocardiograma i detecta quan cal fer la descàrrega elèctrica per ajudar en la reanimació cardiopulmonar. En primer lloc sempre recomana avisar als serveis d’emergència abans d’iniciar les maniobres de recuperació cardiorespiratòria.
L’aparell està dissenyat per a ser utilitzat sense formació prèvia en un cas d’urgència, tot i que el personal a qui ha estat lliurat ha rebut una formació específica, en l’ús del dispositiu i en assistència sanitària urgent.
Les aturades cardíaques extrahospitalitàries constitueixen un important problema de salut pública. Al conjunt de l’estat espanyol s’estima que cada any es produeixen més de 24.500 casos, una mitjana d’una aturada cada vint minuts. El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, essent la fibril·lació ventricular la responsable inicial de fins el 85% de les aturades extrahospitalitàries. A Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir a la vora de 10 morts cada dia, que multiplica per 5 les morts produïdes per accident de trànsit.
Per això, les societats científiques internacionals aconsellen estratègies dirigides a disminuir el temps de resposta i molt especialment el de desfibril·lació, considerant com a òptim un temps inferior a cinc minuts entre la trucada al número d’emergències i la descàrrega elèctrica.
Els avenços tecnològics han permès desenvolupar els darrers anys desfibril·ladors amb un funcionament automàtic i semiautomàtic que no necessiten personal sanitari per a fer-los servir i que, per tant, són adequats per a la seva utilització en llocs públics. Estan especialment dissenyats per ser utilitzats per persones amb uns coneixements bàsics en reanimació cardiopulmonar i en l’ús d’aquests aparells.














