Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

RESTAURACIÓ DELS GEGANTS PUBILLS, EL JORDI I LA MONTSERRAT

Els Gegants Jordi i Montserrat, datats del 1966, han estat restaurats pel jove escultor solsoní Pau Reig. La decisió de restaurar-los ha estat consensuada entre la regidoria de Cultura (els gegants pubills són propietat de l’Ajuntament de Navàs) i la Colla Gegantera, i aquesta s’ha pres tenint en compte les greus mancances estructurals que tenien els dos gegants, que fins i tot podria arribar a ser perillós treure’ls en cercavila.

L’actuació, de 13261,60€, ha estat en part subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en la subvenció per a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i l’associcacionisme, per la qual ens han atorgat 1907€.

Entrant al detall de la restauració, s’han dut a terme actuacions estructurals i ornamentals, aquí detallades

  • Cossos i braços: estaven molt malmesos a causa de diferents cops i, sobretot, humitats. S’han realitzat uns cossos idèntics als actuals a partir d’un motlle de fang moldejat a igual semblança que l’actual. Per tal de no perdre la qualitat dels cossos, s’ha realitzat una restauració artística, així com amb els braços, els busts i les mans, s’han reforçat per l’interior i s’han pintat per fora a fi de tapar les esquerdes.
  • Bust i mans: s’ha realitzat una restauració integral a aquestes peces. Per primer cop en molts anys, se’ls han retirat les perruques així com els altres elements (barret, arracades…) deixant els busts completament a la vista. A partir d’aquí s’hi ha realitzat una actuació que ha consistit en el reforç de la part inferior del bust. També s’ha realitzat una neteja del cap i una actuació a les cares, reforçant-los internament i corregint els cops. A les mans, s’han canviat els mecanismes de subjecció del pergamí i el ram per uns de més moderns i funcionals. Finalment s’han repintat els busts (cares) i les mans, mitjançant la realització d’un estoc que ha definit la pintura més similar a l’original, tot mantenint la fisonomia de les figures.
  • Cavallets: s’han construït de nou amb fusta d’alta qualitat. Tenen la mateixa mida que els originals i s’han refet les espumes i els coixinets.
  • Perruques: un cop netejats els caps i restaurats i pintats els busts, es van traslladar a una empresa especialitzada en la confecció de perruques. Ara són de pèl sintètic d’alta qualitat, mantenen el mateix color i pentinat que les originals i tenen un mecanisme senzill per tal de poder ser retirades en cas
    que s’hagin de netejar o pentinar.
  • Anells, collarets i arracades: en primer lloc, es va fer un motlle de fang, modificat posteriorment segons les indicacions de la Colla Gegantera. Un cop finalitzat, s’ha fet un motlle de silicona per acabar realitzant un positivat amb resina, per al posterior pintat.
  • Roba: s’ha arreglat la capa del Jordi, que presentava un sistema de subjecció clarament ineficient i, en segon lloc, s’ha modificat la brusa i la faldilla de la Montserrat.

 

El resultat de la restauració dels dos gegants històrics de Navàs (i també uns dels més antics de la comarca) es podrà veure durant la Festa Major d’enguany.

 

Publicació: 21/06/2021 a les 10:36
Altres notícies relacionades
Dimarts 19 d'Octubre de 2021
PERSONES PREMIADES EN EL VI CONCURS DE RELATS BREUS
Dimarts 07 de Setembre de 2021
EL CASAL SANT GENÍS ALÇA EL VOL
Divendres 26 de Febrer de 2021
ARRIBA UNA NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONCERTS D'HIVERN, EN CLAU FEMENINA
Dimecres 10 de Febrer de 2021
VERKAMI PER A PRODUIR EL DISC DE LA JAZZBAND NAVÀS-SÚRIA AMB EMILIO SOLLA
Dijous 31 de Desembre de 2020
LA CAVALCADA DE REIS ES TRANSFORMA EN UN ACTE ESTÀTIC
Dilluns 30 de Novembre de 2020
GUARDONATS AL XXXIX CONCURS DE CINEMA I VÍDEO DE NAVÀS
Dilluns 29 de Juny de 2020
Arriba una nova edició del Juliol a la Fresca!
Divendres 05 de Juny de 2020
Placa commemorativa als sis navassencs deportats en camps de concentració nazi
Divendres 22 de Maig de 2020
Arriba el V Concurs de Relats Breus de Navàs
Dilluns 10 de Febrer de 2020
La reforma del Casal Sant Genís ja és una realitat
Dijous 23 de Gener de 2020
Músics de prestigi al III Cicle de Concerts d'Hivern
Dijous 02 de Gener de 2020
75è aniversari de la nit més màgica
Dimarts 03 de Desembre de 2019
Cep, tina, vi: projecte de recuperació de la memòria entorn la vinya i el vi al Bages
Dimarts 29 d'Octubre de 2019
Entregats els premis del IV Concurs de relats breus
Divendres 13 de Setembre de 2019
Quins llibres t'agradaria trobar a la Biblioteca?
Subscriu-te a la newsletter de Navàs