Notícies de Navàs relacionades amb la cultura

RESTAURACIÓ DELS GEGANTS PUBILLS, EL JORDI I LA MONTSERRAT

Els Gegants Jordi i Montserrat, datats del 1966, han estat restaurats pel jove escultor solsoní Pau Reig. La decisió de restaurar-los ha estat consensuada entre la regidoria de Cultura (els gegants pubills són propietat de l’Ajuntament de Navàs) i la Colla Gegantera, i aquesta s’ha pres tenint en compte les greus mancances estructurals que tenien els dos gegants, que fins i tot podria arribar a ser perillós treure’ls en cercavila.

L’actuació, de 13261,60€, ha estat en part subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en la subvenció per a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i l’associcacionisme, per la qual ens han atorgat 1907€.

Entrant al detall de la restauració, s’han dut a terme actuacions estructurals i ornamentals, aquí detallades

  • Cossos i braços: estaven molt malmesos a causa de diferents cops i, sobretot, humitats. S’han realitzat uns cossos idèntics als actuals a partir d’un motlle de fang moldejat a igual semblança que l’actual. Per tal de no perdre la qualitat dels cossos, s’ha realitzat una restauració artística, així com amb els braços, els busts i les mans, s’han reforçat per l’interior i s’han pintat per fora a fi de tapar les esquerdes.
  • Bust i mans: s’ha realitzat una restauració integral a aquestes peces. Per primer cop en molts anys, se’ls han retirat les perruques així com els altres elements (barret, arracades…) deixant els busts completament a la vista. A partir d’aquí s’hi ha realitzat una actuació que ha consistit en el reforç de la part inferior del bust. També s’ha realitzat una neteja del cap i una actuació a les cares, reforçant-los internament i corregint els cops. A les mans, s’han canviat els mecanismes de subjecció del pergamí i el ram per uns de més moderns i funcionals. Finalment s’han repintat els busts (cares) i les mans, mitjançant la realització d’un estoc que ha definit la pintura més similar a l’original, tot mantenint la fisonomia de les figures.
  • Cavallets: s’han construït de nou amb fusta d’alta qualitat. Tenen la mateixa mida que els originals i s’han refet les espumes i els coixinets.
  • Perruques: un cop netejats els caps i restaurats i pintats els busts, es van traslladar a una empresa especialitzada en la confecció de perruques. Ara són de pèl sintètic d’alta qualitat, mantenen el mateix color i pentinat que les originals i tenen un mecanisme senzill per tal de poder ser retirades en cas
    que s’hagin de netejar o pentinar.
  • Anells, collarets i arracades: en primer lloc, es va fer un motlle de fang, modificat posteriorment segons les indicacions de la Colla Gegantera. Un cop finalitzat, s’ha fet un motlle de silicona per acabar realitzant un positivat amb resina, per al posterior pintat.
  • Roba: s’ha arreglat la capa del Jordi, que presentava un sistema de subjecció clarament ineficient i, en segon lloc, s’ha modificat la brusa i la faldilla de la Montserrat.

 

El resultat de la restauració dels dos gegants històrics de Navàs (i també uns dels més antics de la comarca) es podrà veure durant la Festa Major d’enguany.

 

Publicació: 21/06/2021 a les 10:36
Altres notícies relacionades
Dijous 19 de Maig de 2022
RECORREGUT CULTURAL I GEOLÒGIC PEL PLA DE SANT PERE "Sant Cugat del Racó, Navàs"
Dilluns 09 de Maig de 2022
CORAL NOVA DE NAVÀS, 37è Premi Flama
Dimarts 19 d'Abril de 2022
EXPOSICIÓ DE CARTELLS DE LA FIRA DE PRIMAVERA
Dimarts 12 d'Abril de 2022
40 ANYS EULÀLIA I GENÍS
Dimarts 12 d'Abril de 2022
PÍNDOLES - Teatre breu en espais vius
Divendres 01 d'Abril de 2022
PREESTRENA ESPECTACLE CICLES
Dimarts 22 de Febrer de 2022
EL CARNESTOLTES REGANSER ARRIBA A NAVÀS!
Dilluns 14 de Febrer de 2022
JURAT DE LA 18A CONVOCATÒRIA DE TESTIMONI ESCÈNIC "POBLES CREATIUS"
Dilluns 07 de Febrer de 2022
OBERT PERÍODE D'INSCRIPCIONS PER A PARTICPAR A LA FIRA DE PRIMAVERA DE NAVÀS (30 d’abril i 1 de maig de 2022)
Dijous 03 de Febrer de 2022
ANUL.LAT PER MOTIUS DE SALUT EL CONCERT DE BORJA OLALLA & QUERALT VALLS I MARC RIVER
Dilluns 31 de Gener de 2022
MÉS CULTURA PER AL PRIMER SEMESTRE DEL 2022
Dijous 27 de Gener de 2022
EXPOSICIÓ D'HOMENATGE A CLIMENT FORNER, UNA FIGURA CABDAL EN EL MÓN LITERARI
Dimecres 26 de Gener de 2022
ARRIBA UNA NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONCERTS D'HIVERN
Divendres 14 de Gener de 2022
ARRIBA EL VII CONCURS DE RELATS BREUS
Dilluns 20 de Desembre de 2021
GUANYADORS/ES DEL CONCURS DE PESSEBRES 2021
Subscriu-te a la newsletter de Navàs