Categoria general per poder customitzar la vista de noticies
La sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, aquest divendres a la tarda, va ser testimoni de la història de Navàs que no ens havien explicat per por havia estat silenciada durant setanta anys, però que gràcies al treball de recerca i edició del llibre Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs 1931-1945, ha ajudat a recuperar i dignificar la memòria història del municipi i de molts dels seus habitants.
Amb la presentació del llibre Silencis a l’Ateneu Barcelonès culmina el cicle promocional d’aquesta publicació que ha fet rècord de vendes i ha trobat un acolliment social generós i ple de bones sensacions al llarg dels set primers mesos de vida, davant la satisfacció dels seus autors: Jordi Algué, Miquel Arceda, Ester Llobet, Rossend Sellarés i Arcadi Vilà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Navàs.
La petita història local de Navàs que estudia el període de 1931 a 1945, parteix d’un treball coral fet a partir d’una metodologia historicista acurada i un plantejament d’investigació interdisciplinar que ha donat com a resultat una obra de referència i merescuda categoria. Silencis, fa un dibuix precís dels fenòmens socials, polítics i econòmics que van marcar la història de Catalunya la primera meitat del segle XX, focalitzat però al municipi de Navàs. Una història plena de pètites històries i testimonis humans colpidors, que ha permès recuperar de l’amnèsia col·lectiva totes les víctimes, els exiliats, els deportats als camps de concentració, els represaliats i, sobretot, ajuda a dignificar el record de persones com el Dr. Ballús que va desaparéixer i morir el dia que van entrar les tropes del general Franco a Navàs o, la figura de Ricard Sala Besa, qui fou el darrer alcalde republicà del municipi, que va morir a Gusen – Mauthausen, tots dos rescatats de l’oblit in extremis.