Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
Una cinquantena de persones van participar diumenge en una excursió al Pla de Sant Pere, a Sant Cugat del Racó, per retrobar el patrimoni més antic que es conserva al municipi relacionat amb el vi la la vinya, de la mà i el coneixement expert de Maria Estruch, professora d’institut i veïna de la zona.
Dipòsits per guardar el vi excavats a la roca, funyadors, restes de premses medievals, sitges on guardar els cereals, balmes immenses i coves enigmàtiques, i un recorregut a peu trepitjant la terra que van ocupar els primers pobladors del municipi de Navàs. Una terra a cavall entre el Bages i el Berguedà, i els municipis de Viver i Navàs, terra de frontera al racó de Sant Cugat, on es va fer memòria, es va interpretar la història i es van reviure llegendes. La pedra pacientment modelada pels nostres avantpassats, permetia relacionar la vida i la mort, frec a frec, una al costat de l’altre, tines al costat de tombes, la convivència explicitat dels deus Bacus i Tánatos (del vi i la mort) a l’altiplà del racó de sant Cugat. Vinyes i tines conviuen a tocar amb la mort i la vida, amb tombes medievals excavades a la roca, com els dipòsits on guardaven el vi o les sitges on guardaven el blat, al costat de les restes de l’antiga església romànica de sant Pere (s.XI) i que dóna nom a l’indret que havia estat propietat del monestir de Ripoll.
La sortida va comptar amb l’assessorament especialitzat dels historiadors Albert Fàbrega i Josep M Badia que van explicar que dos mil anys abans de Crist els primers pobladors havien deixat restes de ceràmica i destrals de sílex, tal i com ho demostren la troballa d’estris i objectes. En aquest altiplà es troben materials que expliquen deu segles de presència i activitat humana. Les carenes han estat un lloc de pas, de vies romanes, de camins de sal, de camí ral, de camins de maquis i camins rurals que encara avui comuniquen el territori.
Una sortida de camp que ha deixat un bon regust de boca i que va convocar gent de Navàs i de diferents indrets de la comarca que tenen ganes de saber les arrels mil·lenàries del poble i, els nous vinyaires que volen saber els orígens de la vinya i com treballaven i quines eines utilitzaven els seus avantpassats a la Catalunya Central.
En l’excursió hi han participat també l’alcalde de Navàs, Jaume Casals i el regidor del Món Rural, Joan Fernández, que van recollir els suggeriments de fer accions concretes per recuperar aquest patrimoni poc conegut com interessant.