Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
Un curtmetratge d’animació ‘El ruido del mundo’, de Coke Riobóo, ha guanyat el premi extraordinari Él Campanar’ de la 32èna edició del Concurs de Cinema i Vídeo que organitza Fotofilm Navàs. La pel·lícula explica la història d’un compositor que pot escoltar tots els sorolls derivats del patiment humà, i en la seva desesperació troba el remei en la creació d’una partitura que sura i transmet emocions tant potents com la mateixa realitat humana que les genera.
El primer premi d’animació, que s’obria per primera vegada dins el concurs de Fotofilm com espai creatiu i de participació, va ser per ‘Anita’ de Carlos Carmona. El segon premi va ser per ‘Morti’ de Carlos Fernández.
Enguany s’han presentat al concurs 430 curtmetratges, la qual cosa posa de manifest el dolç moment que viu aquest gènere.
A l’acte de lliurament de premis hi va assistir l’alcalde de Navàs, Jaume Casals, que va recordar els tres cinemes que hi havia hagut al poble i la promoció que està fent des de fa uns anys Fotofilm Navàs en la difusió d’aquest art amb accions mensuals com ´Cinema per a recordar’, ‘Cinema a la fresca’ i el propi concurs.
Prenent com a exemple el film ‘Cinema Paradiso’ que retrata com s’exercia la censura, va criticar la gestió del ministre Wert al capdavant del Ministerio de Cultura per les retallades, l’augment de l’IVA cultural, i va advertir que amb el criteri que actua l’estat ‘almenys dues de les pel·lícules avui premiades no haurien pogut exhibir-se ni guanyar el concurs’. Es referia a ‘Nacimiento’ i ‘Falles 37, arte en guerra’ que van guanyar els primer i segon premi de Reportage, de Sergi Gonález i Òscar Martín, respectivament.
En l’apartat d’Argument els guanyadors van ser ‘Ahora, No’, el primer treball d’Èlia Ballesteros i Kate Campbell, i ‘Al otro lado’, d’Alícia Alvares.
El president de Fotofilm Navàs, Josep Obradors, va agrair la generosa participació que té el certamen i l’engranatge ben greixat que té en aquests moments l’entitat que es capaç de mantenir un calendari regular d’activitats relacionats amb el món del cinema.
En l’acte de cloenda es van poder visionar els curtmetratges premiats i la notòria presència dels creadors. La vetllada va ser amenitzada amb l’actuació de l’Orquestra de l’Escola de Música, dirigida per Francesc Espona, que hi va posar música de pel·lícules com les bandes sonores de ‘Crepúsculo’, ‘L’aprenent de bruixot’ o ‘La Sireneta’. Un petit refrigeri i una llarga tertúlia van posar fi a l’esdeveniment.