Notícies de Navàs relacionades amb ensenyament
Del 2 al 19 de maig, al Club d’Avis de Navàs hi haurà una exposició-taller adreçada a tots els alumnes de primària del poble, que porta per nom ”El bosc dels contes”, que signen el dibuixant Joab Turú i Clara Gavaldà. Una exposició itinerant que posa en marxa el Consell Comarcal del Bages i amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’activitat s’enmarca en la promoció del Pla d’Igualtat aprovat per l’Ajuntament de Navàs.
Un bosc ple d’arbres de gairebé dos metres d’alçada, un recorregut màgic, amb una font i una zona de descans, cistelles plenes de contes que fan reflexionar sobre els estereotips de gènere i demostren que qualsevol, independentment de si és nen o nena, pot escollir lliurement el que vulgui.
L’exposició és una bona eina per ajudar a construir una societat més igualitària, on els contes esdevenen transmissors de valors clau per construir un futur millor. Els contes han estat seleccionats i no tenen estereotips de gènere, sense desigualtat, on els personatges són lliures; mostren versions més igualitàries dels contes tradicionals; fan repensar la utilitat de les versions antigues en la societat actual; ajuden a detectar el biaix sexista dels contes i eliminar-lo; i amplien el ventall de contes disponibles a les escoles i llars.
L’exposició serà visitada pels alumnes dels centres escolars del municipi. Una dinamitzadora guiarà els infants, explicant-los contes i motivant la seva participació. Les activitats pensades per a cada edat són les següents:
• Cicles infantil i inicial: visita guiada a l’exposició, entrega de material didàctic i cessió de contes per treballar a l’aula.
• Cicle mitjà: visita guiada, visionat de la pel•lícula “La Ventafocs” (Václav Vorílcek, 1973) -una versió que ofereix una Ventafocs valenta i enginyosa allunyada de la visió ensucrada i victimista del conte clàssic-, i entrega de material didàctic.
• Cicle superior: activitats per fer a l’aula, com un taller sobre com reiventar la publicitat per eliminar els estereotips sexistes, i el visionat de la pel•licula “Al sostre del món” (Rémi Chayé, 2015), la història d’una joveneta russa que parteix cap al Pol Nord seguint la pista del seu avi.
L’exposició crea un itinerari a partir de 8 arbres de cartró, d’entre 1,4 i 1,8 metres d’alçada. Durant el camí, els visitants podran anar trobant diferents personatges: una princesa que juga a futbol, un cavaller cosint-se la capa, una nena mecànica arreglant l’home de llauna, un pirata canviant els bolquers a un nadó, una caputxeta vermella molt espavilada i els set nans fent la bugada.
Els plafons d’inici i final fan reflexionar sobre els estereotips, conviden a posar-se al lloc de l’altre i donen valor a la diversitat i a la llibertat.