Notícies sobre Comerç de Navàs

Xerrada: ‘Les Participacions Preferents’

Dilluns, 17 de juny a les 8 de la tarda, a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs, es farà una sessió informativa sobre les ‘Participacions Preferents’, a càrrec de l’advocat Jordi Matamala Cunill, del bufet Matamala Advocats.

El tema esdevé de gran interès pels afectats, ja que el termini per sol·licitar l’arbitratge de consum finalitza el 30 de juny.

Donada la seva naturalesa les participacions preferents es consideren, conjuntament amb el deute subordinat, un híbrid de capital social, perquè ni són exactament deute exigible al no tenir venciment, ni són tampoc accions al no tenir dret de vot; segons Basilea III es consideren Tier 2 capital. A més a més, la seva rendibilitat no està garantida. Per aquestes raons són considerades una inversió de risc elevat i no adequades per a un inversor de perfil conservador segons la reglamentació MIFID; definides per la CNMV: «es tracta d’un instrument complex i de risc elevat, que pot generar rendibilitat, però també pèrdues del capital invertit».

  • No tenen dret a vot: A diferència dels accionistes, les participacions preferents no confereixen dret a vot a l’inversor.

  • Perpetuïtat: És una inversió de caràcter perpetu i mai no es pot recuperar. Tot i així l’entitat emissora pot decidir arbitràriament amortitzar-les als 5 anys de la seva emissió, prèvia autorització del Banc d’Espanya.

  • Rendibilitat no garantida: El cupó/dividend sol ser fix durant els dos primers anys, però passa a ser variable a partir d’aleshores; aquesta remuneració variable està condicionada a l’existència de prou beneficis distribuïbles; així mateix aquesta remuneració no és acumulativa, de manera que si un any l’entitat emissora no obté beneficis es perd el dret de cobrament i no s’acumula per a l’any següent —és a dir, no tenen la rendabilitat garantida—.

  • Preferència: malgrat que s’anomenen “preferents“, en cas de fallida de la societat emissora tenen prioritat de cobrament només per davant dels accionistes —o inversors de quotes participatives si es tracta de caixes d’estalvi—, de manera que són els penúltims a cobrar, i per tant els creditors comuns i els subordinats tenen més preferència. Les participacions preferents no estan protegides pel Fons de Garantia de Dipòsits.

Les participacions preferents cotitzen al mercat secundari de renda fixa —AIAF—, però la seva liquiditat és limitada, raó per la qual no sempre serà fàcil vendre-les, i menys encara vendre-les al preu que es van comprar, sinó que cotitzen amb descomptes importants d’entre el 40% al 90% del seu valor nominal.

Publicació: 13/06/2013 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Dimarts 23 de Novembre de 2021
Taller el canal electrònic a les administracions
Dijous 28 d'Octubre de 2021
TORNA EL NAVÀS T'APASSIONA
Dimecres 06 d'Octubre de 2021
89A FIRA DE TARDOR DE NAVÀS
Dissabte 01 de Maig de 2021
SORTEIG CAMPANYA "SOMNI FET REGAL"
Dimarts 06 d'Abril de 2021
89A FIRA DE PRIMAVERA: MÉS CULTURA I COMERÇ LOCAL
Dijous 25 de Març de 2021
CAMPANYA COMERCIAL DE SOMNI!
Dimecres 13 de Gener de 2021
GUANYADORS/ES DEL CONCURS D'APARADORS DE NADAL DE NAVÀS
Dijous 17 de Desembre de 2020
COMPRAR A NAVÀS SURT A COMPTE!
Dimecres 11 de Novembre de 2020
BONIFICACIÓ DEL 25% DE LA TAXA DE RESIDUS ALS ESTABLIMENTS AFECTATS PER LA COVID-19
Dimarts 10 de Novembre de 2020
PREMIATS I PREMIADES DE LA CAMPANYA FIRA'T
Dimecres 28 d'Octubre de 2020
NOVA GUIA D'INFORMACIÓ MUNICIPAL, COMERCIAL I DE SERVEIS
Dilluns 19 d'Octubre de 2020
Continua i s’amplia la Campanya Fira’t!
Dimecres 14 d'Octubre de 2020
SUSPESA LA 88A FIRA DE TARDOR
Dilluns 05 d'Octubre de 2020
ARRIBA LA "88A FIRA DE TARDOR", ADAPTADA A LA SITUACIÓ SOCIOSANITÀRIA
Dimarts 08 de Setembre de 2020
Projecte "Petits pobles, bons poductes, grans idees"
Subscriu-te a la newsletter de Navàs