Notícies sobre Comerç de Navàs

Xerrada: ‘Les Participacions Preferents’

Dilluns, 17 de juny a les 8 de la tarda, a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs, es farà una sessió informativa sobre les ‘Participacions Preferents’, a càrrec de l’advocat Jordi Matamala Cunill, del bufet Matamala Advocats.

El tema esdevé de gran interès pels afectats, ja que el termini per sol·licitar l’arbitratge de consum finalitza el 30 de juny.

Donada la seva naturalesa les participacions preferents es consideren, conjuntament amb el deute subordinat, un híbrid de capital social, perquè ni són exactament deute exigible al no tenir venciment, ni són tampoc accions al no tenir dret de vot; segons Basilea III es consideren Tier 2 capital. A més a més, la seva rendibilitat no està garantida. Per aquestes raons són considerades una inversió de risc elevat i no adequades per a un inversor de perfil conservador segons la reglamentació MIFID; definides per la CNMV: «es tracta d’un instrument complex i de risc elevat, que pot generar rendibilitat, però també pèrdues del capital invertit».

  • No tenen dret a vot: A diferència dels accionistes, les participacions preferents no confereixen dret a vot a l’inversor.

  • Perpetuïtat: És una inversió de caràcter perpetu i mai no es pot recuperar. Tot i així l’entitat emissora pot decidir arbitràriament amortitzar-les als 5 anys de la seva emissió, prèvia autorització del Banc d’Espanya.

  • Rendibilitat no garantida: El cupó/dividend sol ser fix durant els dos primers anys, però passa a ser variable a partir d’aleshores; aquesta remuneració variable està condicionada a l’existència de prou beneficis distribuïbles; així mateix aquesta remuneració no és acumulativa, de manera que si un any l’entitat emissora no obté beneficis es perd el dret de cobrament i no s’acumula per a l’any següent —és a dir, no tenen la rendabilitat garantida—.

  • Preferència: malgrat que s’anomenen “preferents“, en cas de fallida de la societat emissora tenen prioritat de cobrament només per davant dels accionistes —o inversors de quotes participatives si es tracta de caixes d’estalvi—, de manera que són els penúltims a cobrar, i per tant els creditors comuns i els subordinats tenen més preferència. Les participacions preferents no estan protegides pel Fons de Garantia de Dipòsits.

Les participacions preferents cotitzen al mercat secundari de renda fixa —AIAF—, però la seva liquiditat és limitada, raó per la qual no sempre serà fàcil vendre-les, i menys encara vendre-les al preu que es van comprar, sinó que cotitzen amb descomptes importants d’entre el 40% al 90% del seu valor nominal.

Publicació: 13/06/2013 a les 00:00
Altres notícies relacionades
Diumenge 22 de Març de 2020
COMUNICAT: SUSPENSIÓ DE LA FIRA DE PRIMAVERA
Dilluns 17 de Febrer de 2020
Curs gratuït de manipulació d'aliments
Dimecres 15 de Gener de 2020
Obert el període d'inscripció per a la Fira de Primavera
Dimecres 04 de Desembre de 2019
Arriba el Nadal a Navàs
Dilluns 28 d'Octubre de 2019
Seguim comprant a Navàs
Dijous 18 de Juliol de 2019
Obert el període d'inscripcions per poder participar a la Fira de Tardor
Dilluns 01 de Juliol de 2019
Viatges en avió aquest estiu? Et deixem informació que et pot interessar
Dimecres 27 de Març de 2019
Obert el període d'inscripció per participar a la Fira de Primavera
Dilluns 08 d'Octubre de 2018
Dinar amb aliments ecològics i de proximitat
Dijous 14 de Setembre de 2017
Navàs a les jornades "Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles" que es fan a València
Dimarts 04 de Juliol de 2017
La campanya Navàs Sobirania Alimentària segueix més viva que mai!
Dilluns 22 de Maig de 2017
El model alimentari a debat en la Jornada de Sobirania Alimentària
Dimecres 17 de Maig de 2017
JORNADES PER LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
Dijous 27 d'Octubre de 2016
Primers passos del Consell Alimentari de Navàs
Dijous 19 de Febrer de 2015
Visita de l'Oficina Mòbil del Consumidor
Subscriu-te a la newsletter de Navàs