Palà de Torroella

Palà de Torroella

El nucli de Palà de Torroella es troba situat al marge esquerre del riu Cardener, a l’extrem occidental del municipi de Navàs, entre els pobles de Súria i de Cardona. És una antiga colònia tèxtil que conserva la fàbrica, les cases dels  treballadors, l’església i la casa de l’amo, així com el teatre o les escoles… des d’on podreu gaudir d’unes vistes esplèndides del conjunt tèxtil des de la part més elevada del poble.

La colònia tèxtil de Palà neix als peus del riu Cardener a partir d’un mas medieval de la parròquia de Sant Salvador de Torroella a partir de 1876, quan s’hi alça una fàbrica de filats i teixits de cotó, entorn de la qual s’edifiquen vivendes i serveis per als obrers.

Amb la fàbrica tèxtil en funcionament fins el 1971, Palà de Torroella conserva l’arquitectura i la imatge de l’antiga colònia com un valuós actiu patrimonial. Una colònia de la qual es pot resseguir la petja de gran part dels elements que la formaren en els moments de més esplendor.

Les rodalies de Palà i Sant Salvador conserven també muts testimonis d’un passat, empremtes arqueològiques en una terra i un paisatge que no deixa d’evolucionar, com en els jaciments medievals de cal Garrifes i la Vinya del Guitarra, o en el propi castell de Torroella.

Festa Major

Cap de setmana més proper a Sant Llorenç de Bríndisi, patró de la colònia, el 21 de juliol