Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
El professor de l’Escola de Música de Navàs Marc Sibila Vidal i els seus alumnes de la Instròniks Band van recollir dimecres a la tarda, un dels premis Baldiri i Reixach, pel seu projecte Instròniks i en reconeixement al seu impuls creatiu i transformador. L’alcalde de Navàs Jaume Casals va donar suport a la delegació navassenca.
La Instròniks Band van fer una demostració de com sonen els instruments que han fabricat, en una breu demostració a la sala on es van lliurar els prestigiosos premis Baldiri i Reixach. La dotació econòmica és de 4.000 € que s’hauran d’invertir a l’escola per continuar desenvolupant la recerca tecnològica i la seva aplicació a la pedagogia musical.
La direcció i la comunitat educativa de l’Escola de Música i l’Ajuntament de Navàs han felicitat als guanyadors d’aquest reconeixement.
Instròniks Band
Luthiers d’instruments electrònics del s. XXI
És un projecte innovador que transforma l’educació per tal d’aprendre creant i dissenyant. Ofereix eines perquè els alumnes passin a desenvolupar un rol de productors i esdevinguin els creadors dels seus propis continguts i recursos. A través de la cultura maker busca compartir, ampliar coneixements i fomentar la participació. Així, investigant en la construcció d’aparells o instruments que facin algun tipus d’efecte (soroll, llum, etc.) els integrants esdeven luthiers d’instruments electrònics del s.XXI.
El projecte lliga música i tecnologia per apropar aquestes disciplines a tothom, busca noves metodologies i activitats que facilitin l’aprenentatge sobre temes tecnològics, i treballa la cultura popular i tradicional. A més, fomenta la creativitat i l’expressió, atén la integració i posa en pràctica la cooperació.
Àmbits:
Aplicació didàctica de les TIC i dels mitjans de comunicació, Creativitat i expressió lingüística, Integració, Cultura popular i tradicional, Experiències d’aula, Projectes de centre
Aquesta proposta que va començar a mig curs de l’any passat a l’Escola Municipal de Música Mestre Josep Maria Castella de Navàs, i que està tenint continuïtat aquest curs, suposa que un dels Conjunts Instrumentals de l’escola, sigui el d’Instròniks Band. Amb aquest conjunt ens trobem 45 minuts cada setmana. Les sessions poden tenir diversos formats:
Format 1: utilitzem instruments electrònics ja fabricats i mirem d’adaptar un repertori per ser tocats.
Format 2: presentem diferentes opcions de programes o dispositius i aprenem com poden funcionar per tal de fer-los sonar.
Format 3: dissenyem i construim el nostre pròpi instrument electrònic.
Durant la primera meitat del curs s’han anat veient els dos primers formats. Preparen un repertori per ser tocat en algun esdeveniment o audició utilitzant els instruments del projecte Instròniks, i es busca quin paper pot fer cadascú, ho escrivim (si fa falta) i ho toquem. A part es van veient diferents recursos per modificar o programar els diferents instruments. En aquest apartat s’utilitza els programes Scratch, el S4A (Scratch for Arduino) i Arduino. I també programem una Game Boy perquè ens ajudi en les bases i connectem les plaques MakeyMakey i BareConductive per transformar objectes quotidians en instruments.
En la tercera fase, es dissenya quin instrument volem construir, es mira quina electrònica necessita, s’aprent a utilitzar-ho, se solda, forada, es customitza, … i finalment es programa i ja es pot tocar amb els altres nous instruments. A part també s’utilitza i es construeixen instruments que siguin molt fàcils de tocar, i d’aquesta manera, els alumnes que comencen o que tenen més dificultats, poden tocar de seguida en un conjunt instrumental. Tot això referenciant sempre les coses que tenen a veure amb les STEAM.