Notícies de salut i sostenibilitat de Navàs
Sempre parlem de quantitat de residus que recollim i sovint ens oblidem de parlar de la qualitat del residu recollit, si tot allò que hem posat al cubell de l’orgànica és correcta serà un residu de més qualitat. Aquesta dada és important, doncs, a millor qualitat de residu recollit majors ingressos de retorn del cànon.
Per saber-ho l’Agència de Residus programa al llarg de l’any uns estudis que determinen la quantitat de residus (IMPROPIS) que no van en aquella fracció, aquests estudis s’anomenen CARACTERITZACIONS. A Navàs la primera caracterització es va fer el 14 de febrer de 2006, des de llavors al llarg dels anys ens han anat avaluant el % d’impropis en la recollida de la fracció orgànica.
La mitja de tots els anys és de 5,7%, és una dada prou bona sabent que la recollida que fèiem fins ara era amb contenidors, amb el nou canvi de model porta a porta aquest percentatge millora. El passat 6 de març és va fer una nova caracterització amb la recollida de la orgànica amb el sistema porta a porta i el percentatge d’impropis s’ha reduït amb un resultat del 2,2 %. La millora d’aquest resultat també bé donat per l’ús de les bosses compostables.
Amb aquestes caracteritzacions també s’avalua la quantitat de menjar que s’ha llençat, el que s’anomena malbaratament alimentari. Aquest resultat no és gens bo i una part important de l’orgànica que llencem és menjar que s’ha fet malbé; tot i que no es penalitza econòmicament volen donar veu aquesta problemàtica, perquè entre tots agafem consciència i reduïm el malbaratament alimentari, moral i socialment no ens podem permetre de llençar tant menjar quant hi ha gent que no pot fer un àpat al dia.
A continuació us adjuntem el resultat de l’última caracterització i algunes imatges.