Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
Els promotors del Banc d’ADN, Roger Heredia i Marc Antoni Malagarriga, van explicar a Navàs aquesta iniciativa que té per objectiu la recerca i identificació de desapareguts durant la Guerra Civil, amb una xerrada i la projecció d’un audiovisual a la sala d’actes de la Biblioteca, en el marc del Cicle sobre la Memòria Històrica que promou l’Ajuntament de Navàs.
El documental és una potent eina pedagògica que explica el procés i la necessitat de crear el Banc d’ADN, amb testimonis de fills i néts de desapareguts, el full de ruta que han traçat les institucions catalanes a través del Memorial Democràtic, o la pressió que han exercit els comissaris de la ONU per recordar als governs català i espanyol l’incompliment de la legislació i tractats internacionals.
Només a Catalunya hi han més de 4.600 famílies que busquen familiars desapareguts, fa més de 70 anys, i esperen que s’exhumin les restes òssies de les foses comunes escampades pel territori català, tant de la guerra com de la repressió franquista.
La recerca, la identificació i un enterrament digne de les restes humanes és la missió del Banc d’ADN, que amb la col•laboració de les famílies i el Laboratori de Genètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona estan fent un banc genètic que ajudi en un futur a posar noms i cognoms als desapareguts.
L’Ajuntament de Navàs ha estat el primer consistori en aprovar una moció a favor del Banc d‘ADN, amb el compromís de difondre el projecte i altres iniciatives relacionades amb les identificacions dels desapareguts. Des de l‘Oficina d‘Atenció a la Ciutadania es donarà informació i es facilitaran els tràmits als familiars que tinguin desapareguts per tal que es puguin fer la prova d‘ADN que ha de servir per identificar els cossos de les fosses que en un futur es puguin exhumar. El cost d’aquesta analítica és de 150,00 € i es fa amb els familiars més directes del desaparegut.
L’acte va ser presentat per l’alcalde Jaume Casals que va justificar la moció aprovada per l’Ajuntament, el llibre ‘Silencis’ i el Cicle sobre la Memòria Històrica a Navàs, com la voluntat de remembrar el passat, dignificar les víctimes i trencar un passat amb ‘massa silencis’.