Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
Miquel Obradors Mas, nascut a Navàs el 13 de setembre del 1900 i deportat al camp de concentració nazi de Neuengamme el 18 de juliol del 1944, és el sisè homenatjat amb una pedra Stolperstein, que suma així a les posades el 2015 en honor a Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol, Ramon Sala Besa i Josep Soler Torrens; un homenatge molt sentit i reivindicatiu, esdevenint així el primer municipi de la Península Ibèrica que col·locava Stolpersteine.
La família de Miquel Obradors Mas desconeixien que el seu avi havia estat capturat, l’última constància que en tenien era que s’havia exiliat a França acabada la Guerra Civil. No va ser fins el maig del 2018 que van saber la veritat: el seu avi havia estat deportat al camp de concentració de Neuengamme, malgrat encara no saben si va poder sobreviure o hi va morir. Tot plegat ho van descobrir gràcies al centre de documentació International Tracing Service d’Alemanya, a través de l’Amical de Neuengamme, que s’encarrega de retornar les pertinències personals d’aquelles persones que van ser deportades en aquest camp.
El dimarts 29 de gener serà la data en què es col·locarà aquesta sisena pedra, al costat de les altres quatre, a la Plaça de l’Ajuntament. La data escollida no és casual, atès que tal dia com el 29 de gener del 1939, les tropes franquistes entraven el municipi; i 20 anys després, per commemorar l’efemèride, el 1959 s’inaugurava l’actual edifici de l’Ajuntament, situat estratègicament per tapar la Cooperativa Obrera «La Fraternitat».
Paral·lelament a la col·locació de la Stolperstein, des de la regidoria de Cultura s’han editat 150 dossiers en què hi apareixen els perfils biogràfics dels sis homenatjats, a més d’una petita recerca històrica que senta les bases del treball realitzat en matèria de memòria històrica a l’Ajuntament de Navàs; aquests llibrets es donaran a la biblioteca, a les famílies i als centres escolars de Navàs.