Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).
L’alcalde, Salvador Busquets Gubians, i el regidor de Medi Ambient, Uriel Montesinos Moreno, van participar a l’acte de constitució de l’entitat, que es va celebrar de forma telèmatica, i on es van aprovar els estatuts i es van deignar els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part de la Comissió Executiva. Així, la presidència de l’AMEP correspondrà al regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero. La vicepresidència recaurà a l’Alba Pijoan, alcaldessa de Tàrrega; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barceona, Eloi Badia; i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.
PERQUÈ UNA ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS I ENTITATS PER L’ENERGIA PÚBLICA
Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquest de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.
En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.
FINALITATS DE L’AMEP
Les finalitats i característiques de l’AMEP venen determinades pels seus estatuts. És una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. La seva finalitat és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, a més de desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.
Avui dia la generació i la comercialització no és el problema, ni tècnic ni normatiu, tot i que queden molts aspectes per millorar. De la distribució en depèn també el model final, i la seva regulació i millora ha de contribuir a facilitar la generació distribuïda, els serveis associats a la smart-grid, i a introduir peatges en funció de la distància i la naturalesa de l’energia transportada.