Notícies de Navàs relacionades amb la cultura
Navàs terra de vins
La tercera edició del Maridatge dins la Mostra de Vins de Navàs, amb un nou rècord d’assistents que omplien el Teatre Municipal de Palà de Torroella, va posar de manifest que Navàs és terra de vins, de vinyaires apassionats per fer cada vegada més vins de bona qualitat, i la magistral sintonia que troben els plats elaborats per David Garcia del restaurant To+, amb la tria de vins que en fa l’enòleg Joan Soler, despres de cada collita.
El Maridatge va tenir enguany un mestre de cerimònia, Jaume Capsada de l’Associació Cultural Pi Tort, que va fer de conductor d’un viatge amb sis estacions carregat de bon d’humor, cites literàries, poemes, música, teatre i dansa. El punt d’arrencada va ser Noé, de qui va comentar que havia superat la crisi després del diluvi plantant una vinya i bebent vi. Després van aparèixer els proverbis xinesos, les noces de Canà, Jesucrist, sant Pau i l’avi del presentador que sempre que hi havia un contratemps treia la bota de vi i deia:’beu que si no el susto queda a dins’.
El sopar va començar amb una amanida de llagostins i verdura cruixent, amb un escumós del celler Abellar de Dalt, de Pep Batlló i Lluís Puig. A continuació es va servir un bacallà gratinat amb mouselina de roses i samfaina de poma i fruita seca, amb un vi blanc pansera i moscat, del celler de Joan Cases i Carles Tomasa. El segon vi blanc va ser un cupatge de macabeu, pansera, malvasia i trobat de Josep Manubens i Toni Martín, que va maridar amb una coca de fredolics amb pop, pesto i rúccula.
L’apartat de vins negres va portar al pal•ladar del públic un caneló d’ànec amb albergínia fumada i carabassa caramelitzada, amb un cupatge de cabernet, sumoll i mandó d’Arcadi Vilà. El segon vi negre va acompanyar una costella de porc amb puré d’api, nap i taronja confitada. El vi de conreu ecològic està elaborat a base de sumoll i bartol (trepat) del celler de Gerard Vinyas.
Les postres van posar la cirereta al pastís del Maridatge, amb un cremós de carquinyoli amb mousse de xocolata negre, servit amb un vi dolç de garnatxa envellit en bota de castanyer durant tres anys.
David Garcia i Joan Soler, cuiner i enòleg respectivament, van agrair al públic el suport creixent que dónen al Maridatge, a la perseverança dels vinyataires per fer cada vegada més vins de qualitat i amb segell d’identitat propi, a l’AAVV de Castelladral, a l’Ajuntament de Navàs i a l’associació Pi Tort el seu suport incondicional a la vetllada.
Demà se celebra a Castelladral la popular Arrossada, que cada segon diumenge de març i des de fa 31, organitza l’associació de veïns, amb la III Mostra de Vins, trobada de tractors d’època i un dinar de germanor a l’esplanada de les alzines. Un dinar que pot batre rècords d’assistència, tan per la demanda prèvia de tiquets com per les perspectives de bon temps que han fet els metereòlegs.